Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) presenterade regeringens budgetproposition för 2024 i Karlstad. I klippet hör du om förslaget att fördubbla stödet till kommunala flygplatser. Foto: SVT

Fördubblat stöd till de kommunala flygplatserna

Publicerad

Idag presenterade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) regeringens budgetproposition för 2024 vid en pressträff i Karlstad.

Det är en budget som läggs i ett läge där det råder inflation, långkonjunktur och krig i vårt närområde. Något som landsbygdsministern menar påverkar hur pengarna fördelas.

– Det är en balansgång att göra rätt insatser. Att satsa försvar, på bekämpning av gängkriminalitet och att stötta hushåll i ett utsatt läge samtidigt som vi inte eldar på inflationsbrasan, säger Kullgren.

Mer pengar till flygplatserna

I budgetpropositionen finns ett fördubblat stöd till landets kommunala flygplatser, från 103 miljoner kronor till 210. I Värmland berörs flygplatserna i Torsby, Hagfors och Karlstad.

– Det är någonting som har efterfrågats av oss på de regionala flygplatserna i många år. Vi går på knäna och något måste till för att fler flygplatser inte ska läggas ner. Vi vet ännu inte hur stor del av pengarna vi kommer få ut av detta men det vi får kommer gå till att minska underskottet, säger Martin Berglund som är flygplatschef på Torsby flygplats.

Kritik från kommuner och region

Regeringen satsar 16 miljarder på välfärden. En summa som flera röster ur oppositionen anser vara för låg, bland andra har regionrådet Åsa Johansson (S) i Värmland reagerat. Hör Peter Kullgren (KD) bemöta kritiken i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är långt ifrån att de täcker upp kostnaderna vi har på grund av inflationen, säger Åsa Johansson (S), regionråd i Värmland. Foto: Skärmdump SVT

Sammanslagning av myndigheter

Flera myndigheter får också uppdraget att se över möjligheterna att slås samman, däribland Konsumentverket och Fastighetsmäklarinspektionen som båda finns i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.