Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

Regeringen presenterar sin budgetproposition för 2024

Uppdaterad
Publicerad

I dag, onsdag, presenterar regeringen sitt förslag till budget för 2024. Sänkta inkomstskatter, satsningar på polis- och rättsväsende samt extra miljarder till kommuner och regioner är delar av innehållet. Samtidigt har finansminister Elisabeth Svantesson (M) flaggat för att Sverige går in i en ekonomisk vinter som beräknas pågå till åtminstone 2025.

Följ SVT Nyheters rapportering från budgetsläppet.

Budget 2024

Svantesson (M) går budgetpromenaden

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har nu påbörjat den traditionsenliga budgetpromenaden från finansdepartementet till Riksdagen. I handen håller hon en kopia av budgetpropositionen för 2024 som i dag presenterades.

- Vi har levererat på väldigt många vallöften och vi ska fortsätta göra det, säger hon till SVT:s politikreporter Karolina Skoglund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mats Knutsson: "Ökar pressen på Moderaterna"

SVT:s inrikespolitisk kommentator säger att kritiken mot regeringens nya budgetproposition sätter press på Moderaterna. Detta på grund av ett missnöje från M-väljare, som inte anser att Moderaterna har gjort tillräckligt mycket.

- Det ökar pressen på Moderaterna att presentera deras anhängare förväntar sig att en Moderatledd regering gör det som de ska göra. Det vill säga sänka skatterna och sänka bidragen, säger Mats Knutsson.

Knutsson menar också att de stora vinnarna av budgeten är Sverigedemokraterna.

- De har lyckats stoppa besparingar på a-kassan och få igenom symboliska viktiga förslag. Till exempel den slopade plastpåseskatten, säger han.

Bolund (MP): "Historiskt svek"

Miljöpartiets språkrör Per Bolund riktar stark kritik mot regeringens klimatpolitik under debatten:

- Det är en katastrof för klimatet och ett historisk svek. Regeringen ökar medvetet utsläppen kraftigt, mitt i en tid där vi alla kan se att klimatkrisen slår mot Sverige och världen.

Miljöministern (L): Siktar på långsiktiga målen

- Skillnaden mellan den här regeringen och oppositionen är att vi jobbar mot de långsiktiga klimatmålen istället för de korta, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i kvällens Aktuellt-debatt.

Hon menar att budgeten tar Sverige närmre målet om netto noll av växthusgaser till atmosfären 2045 samtidigt som man inte pressar "folket och hushållen".

- Då blir det svårare att nå de kortsiktiga målen, menar ministern.

Svantesson (M): Vår politik tar ansvar

Finansminister Elisabet Svantesson är övertygad om att de 16 miljarder i budgeten som ska läggas på välfärden kommer att hjälpa många genom den tuffa ekonomiska tiden.

- Sammantaget är det en politik som tar ansvar, och kanske det allra viktigaste: Den leder inte till ökad inflation, säger Svantesson som svar på Mikael Dambergs (S) kritik.

Damberg (S): Fattigare Sverige med budgeten

Under kvällens debatt i Aktuellt säger Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesperson Mikael Damberg att Sverige blir fattigare och farligare med regeringens budget.

- Sverige är bland de med den sämsta ekonomiska tillväxten i hela EU. Regeringen har valt att satsa väldigt mycket pengar på de som har det väldigt bra medan de har glömt vanliga familjer. Dessutom har de framkallat en välfärdskris genom att inte ge till exempel sjukvården och skolan de resurser som krävs, menar Damberg.

Försvarsministern: ”Stora satsningar i Blekinge”

Stora satsningar ska göras på försvaret under 2024, säger försvarsminister Pål Jonson (M) under sitt budgetbesök i Karlskrona.

Ett område där försvaret väntas förstärkas är Blekinge, menar Jonson.

Se klipp och läs mer i artikeln länkad nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pourmokthari (L): En blandning av sött och salt

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari säger att regeringens budget är den tredje största klimat- och miljöbudgeten någonsin, men att "man aldrig är helt nöjd".

- Det är en blandning av sött och salt, säger hon.

Hör henne i klippet.

Greenpeace: Blir svårare att nå klimatmålen

Även miljöorganisationen Greenpeace är skeptisk mot regeringens budget, som de menar ökar klimatutsläppen.

- Skattesänkningar på drivmedel och den fortsatta underprioriteringen av naturskydd kommer att ge ökade utsläpp och mindre naturlig kolsänka. Konkret innebär det att det blir ännu svårare att nå flera av Sveriges miljömål, säger Sverigechefen Erika Bjureby i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.