Landstinget vill satsa på solenergi

Publicerad

Landstingets politiska ledning vill göra en storsatsning på solenergi. En utredning ska nu se på möjligheterna att montera solcellspaneler på taken på landstingets byggnader runt om i länet.

– Det är viktigt, vi måste dra vårt strå till stacken när det gäller energiförsörjning och att ta tillvara på solenergin, säger Jesper Johansson (MP), landstingsråd i Värmland.

Ännu finns ingen kostnadsberäkning gjorts för satsningen som kan bli verklighet år 2020. I december ska utredningen ge en första rapport om möjligheterna att montera paneler på byggnaderna och vad kostnaderna skulle bli.

”Det är nu tekniken utformas”

Landstingsrådet Jane Larsson (C) säger att landstinget har stora fastigheter där det borde vara möjligt att montera solcellspaneler.

Varför kommer det här nu, en månad före valet, ni har haft många år på er att genomföra det?

– Det är nu som tekniken börjar utformas och det är nu som regeringen hjälper oss med bidrag för att kunna göra ytterligare saker av det här. Det här är ju ännu i sin linda när det gäller teknikutvecklingen, men vi ser framför oss att det är ett sätt att utnyttja skattekronorna på ett bättre sätt, säger hon.

Bakom planerna står alla de sex partierna i den styrande politiska alliansen i landstinget som de kallar Värmlandssamverkan, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer