Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sunne alpina klubb och banken är överens om ett arrendeavtal, och om någon vecka är tanken att backen ska öppnas. Foto: SVT

Ljusning för Ski Sunne – snart öppnar skidbacken

Uppdaterad
Publicerad

Efter konkursbeslut och en hopplös jakt på ny ägare verkade dödsdomen för skidbacken i Sunne stå fast. Men än finns det liv i liftsystemet.

Alpinklubben och banken är överens om ett arrendeavtal, och om någon vecka är tanken att backen ska öppnas.

Snökanonerna håller på att startas när SVT Nyheter Värmland kommer till Finnfallet.

– Peppar, peppar... Allt verkar helt. Vi kan ta ut 500 liter/sekund, vi startar försiktigt. Nu kör vi 370 l/s, säger Helmut Grassl, en av alla ideella krafter i Sunne alpin – klubben som rycker in för att få liv i den gamla backen.

Ski Sunne

En annan är Joachim Brånander, lärare på skidgymnasiet i Torsby och medlem i Sunne alpina klubb, uppväxt ett störtlopp från Finnfallet.

– Det är synd att det här inte blev klart i september, men fantastiskt att det blev klart överhuvud taget. Nu arbetar vi dygnet runt för att få igång det här.

Nu sprutar man så mycket snö systemet klarar, om än med en viss säkerhetsmarginal.

– Det ska bli varmare, då passar vi på att fixa släpliften, sen är det mer kyla på gång, då trycker vi på med snöproduktionen igen.

Öppning inom ett par veckor

De ideella kämparna hoppas kunna öppna runt den 20 januari, åtminstone för klubben. Möjligen dröjer det en vecka till innan allmänheten får chansen.

– Vi siktar på att få igång släpliften, överdelen av backen vid sittliften och barnbackarna så fort det går.

Arrendeavtalet som är tecknat mellan Fryksdalens sparbank och Sunne alpina klubb sträcker sig till 31 mars.

– Alpinklubben är nöjd, och vi är nöjda att backen används och att allmänheten kommer få visst tillträde, säger bankens vd Urban Rohdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Sunne

Mer i ämnet