Brukslängorna i kvarteret Lunden i Skoghall ska renoveras utvändigt för max 60 miljoner kronor.

Lunden renoveras för 60 miljoner

Publicerad

Brukslängorna i kvarteret Lunden i Skoghall ska renoveras utvändigt för max 60 miljoner kronor. Det beslutades ikväll på kommunfullmäktige.

– Som jag förstår det kommer renoveringarna starta så snart det är möjligt, säger Caroline Depui, kommunchef.

De 14 husen, som ägs av Hammarö bostäder, får bland annat nya tak, dörrar, fönster, ventilation och el. De boende kommer enligt Depuis kunna bo kvar under renoveringen.

Många turer

Området Lunden i Skoghall består av gammal typisk bruksbebyggelse. Området innehåller 56 lägenheter och husen byggdes mellan år 1916 och 1920.

Turerna kring husen har varit många under åren. De boende i kvarteret blev till en början erbjudna att köpa sina bostäder, då det fanns planer att göra området till bostadsrättsförening. Men bara tolv av de boende tyckte att det var en bra lösning.

Försäljning fick kritik

Då försökte kommunen sälja till privata aktörer under två år https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/lundenomradet-till-salu men utan framgång. Försäljningen mötte stark kritik och kommunen tvingades ta tillbaka förslaget. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/skoghallsprotester-salj-inte-husen-i-lunden?

Husen i Lunden är Q-märkta, det vill säga kulturellt värdefulla och är i behov av stora renoveringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.