Om ett eldningsförbud träder i kraft på måndag kan värmlänningarna gå miste om majbrasan på Valborg. Foto: SVT

Majbrasan ligger pyrt till – kan bli eldningsförbud

Publicerad

Om det varma, torra vädret fortsätter i helgen kan det bli aktuellt med ett eldningsförbud i Värmland och då riskerar värmlänningarna att bli utan majbrasa på Valborg.

– Vi har precis diskuterat det och bestämt att vi avvaktar under helgen för att sedan fatta ett beslut i frågan på måndag. Vi kommer då lämna in vår ståndpunkt till Länsstyrelsen, som får fatta beslut om ett eventuellt eldningsförbud, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Karlstadsregionen, på onsdagsförmiddagen.

Om regnet kommer i helgen ökar chanserna för ett traditionellt Valborgsfirande med brasa, men fortsätter vädret som det varit den senaste veckan kan Valborg bli braslöst.

– Jag tror att det blir ett eldningsförbud i så fall. Om det förbudet gäller även brasorna får Länsstyrelsen bestämma, men det låter osannolikt att de skulle vara ett undantag, säger Björn Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer