Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen förtegen om grovt brott i Kristinehamn Foto: Marcus Larsson

Man åtalas för mord i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad
I april körde en skottskadad man av vägen i Kristinehamn och avled. I dag åtalas den 65-årige man som misstänks för mordet. Han åtalas även misstänkt för vapenbrott och häleri. Samtidigt åtalas en 71-årig kvinna för skyddande av brottsling.

Det var vid 20.30-tiden den 25 april som en singelolycka inträffade i Kristinehamn. En man i 50-årsåldern från Laxå kommun hade kört in i ett träd och avled senare. Men mannen dog inte av själva olyckan, utan av skador han åsamkats av någon annan innan han kraschade bilen. Tidigt ryktades det om att mannen hade blivit skjuten, vilket polisen senare bekräftade.

I dag väckte åklagare Barbro Brännlund åtal mot den 65-årige man som misstänks för att ha mördat mannen. Han åtalas för mord, vapenbrott och häleri.

Bild på gevär ur förundersökningen.

Hävdar nödvärn

Enligt åtalet har han skjutit mannen flera gånger med ett gevär. Mannen i 50-årsåldern fick skador på fingrar, i buken och i ena lungan vilket ledde till en stor blödning och mannen dog.

– Min klient förnekar brott. Han menar i stället att det handlar om nödvärn då han fruktat för sitt eget liv, säger den misstänktes försvarare Tony Ellner.

– Jag hävdar att det inte handlar om nödvärn, säger åklagare Barbro Brännlund. Den misstänktes nödvärnsrätt har upphört innan det dödande skottet och det menar jag att jag kan bevisa, fortsätter hon.

Under polisförhören efter händelsen har det framkommit uppgifter om att 65-åringen hade en skuld till den nu döde mannen som kört till Kristinehamn för att driva in den.

Vid brottsplatsen hittades, förutom tomhylsor, en yxa och på ytterdörren fanns flera märken som bedöms ha orsakats av ett eggvasst föremål. Den mordåtalade har i förhör uppgett att den nu döde mannen kom hem till honom och slog en yxa i dörren.

Bild på ytterdörr vid brottsplatsen, ur förundersökningen.

Kvinna misstänks ha undanröjt bevis

I samma fall  åtalas en 71-årig kvinna för skyddande av brottsling. Hon har, enligt åtalet, undanröjt bevis genom att ha städat och plockat undan bland annat tomhylsa eller tomhylsor som legat kvar i bostaden efter skjutningen. Även kvinnan förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisens presstalesperson Stefan Dangardh berätta om mordutredningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristinehamnsmordet

Mer i ämnet