Foto: TT

Domen: Fängelsestraff för dödsskjutningen i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

En 65-årig man dömdes idag till fyra år och sex månaders fängelse för dråp på en man från Laxå i 50-årsåldern i Kristinehamn i våras. Han döms också för häleri och vapenbrott.

Tingsrätten anser att mannen har skjutit med uppsåt, men att handlingen inte varit planerad. Gärningen ska anses mindre grov eftersom mannen ska ha skjutit för att skydda sig själv och sin egendom.

Skotten skedde, enligt domen, efter att 65-åringen tvingades fatta en rad snabba beslut i en situation som han var helt oförberedd på.

Kristinehamnsmordet

Körde av vägen

Det var i april som en man körde av vägen i Kristinehamn och avled kort senare. Det visade sig att han blivit skjuten. Enligt den 65-åriga mannen ska skotten som träffat offret avlossats oavsiktligt vid en kamp om vapnet vid 65-åringens hus. Tingsrätten gör dock bedömningen att mer våld har används än vad som anses försvarligt i en nödvärnssituation.

I domen konstateras att 50-åringen dog av ett av skotten som träffade hans vänstra sida och ledde till en stor blödning i lungan.

Vapenbrott, häleri och skadestånd

65-åringen döms även för vapenbrott och häleri för att ha haft ett gevär som han inte haft tillstånd för.

Mannen ska också betala närmare 400 000 i skadestånd till 50-åringens familjemedlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehamnsmordet

Mer i ämnet