Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera av studenterna anser att den nu ökade smittspridningen gör det omöjligt att genomföra tentor på plats, utan att riskera studenternas hälsa. Foto: SVT

Studenter kritiska till salstentor på Karlstad universitet

Publicerad

Den här veckan är det en intensiv tentavecka på Karlstads universitet. Och de så kallade salstentorna, alltså skriftlig tentamen på plats sker, trots coronaläget, enligt tidigare plan.

Universitet har i samarbete med Smittskydd Värmland gjort bedömningen att tentorna går att genomföra på ett smittsäkert sätt. Men lärarna har samtidigt uppmanats att se över möjligheterna att erbjuda fler tillfällen för omtentamen i närtid för dem som avstår från tentamen på grund av förkylningssymtom. 

– För att minska risken för smittspridning genomförs förläsningar för ett större antal än 50 personer digitalt på distans. Men de skriftliga salstentamen som är inplanerade på Campus ska genomföras som tidigare planerat, säger Helena Pallin, avdelningschef centrala stödfunktioner på Karlstads universitet.

Öppet kritiskt brev till rektorn

I den största salen är det upp till 120 studenter som skriver tentamen samtidigt. Men enligt de smittskyddsåtgärder som gäller sedan tidigare är det minst en meter mellan varje student och munskydd erbjuds den som inte har med ett eget.

Men många studenter är kritiska till att man nu måste skriva tentamen på Campus. Bland andra studenterna i Juridiska föreningen som nu skrivit ett öppet brev till rektor Johan Sterte:

”Det är inte realistiskt att förlita sig på att samtliga studenter stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, när ett missat examinationstillfälle kan medföra långgående konsekvenser”, skriver studenterna i juridiska föreningen i Karlstad.

”Omöjligt att genomföra tentamen på plats”

Ett brev som även studentföreningarna för samhällsvetare, civilingenjörer, personalvetare och naturvetare skrivit under.

– Vi anser att den nu ökade smittspridningen gör det omöjligt att genomföra tentamen på plats, utan att riskera studenternas hälsa. Inte minst för att så mycket står på spel för den enskilde studenten om man inte få sina högskolepoäng, säger Nathalie Der Danielian, ordförande för juridiska föreningen på Karlstads universitet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet