Så reagerar Karlstadsborna på detaljplanen

Publicerad

Det blir både bu och bä när Karlstadsborna tycker till om detaljplanen för Skutberget. ”En finsk nationalklenod som plötsligt ska ta plats i Karlstad”, ”Allt ser väl genomtänkt och bra ut” och ”Nej till stängsel och entréavgifter” är några av omdömena.

Förslaget till detaljplan för Skutbergets temapark och Visionen för Skutbergets frilufts- och kreaktionsområde i Karlstad ligger fram till den 30 juni ute på samråd. Och det är många medborgare som tagit chansen att lämna sina synpunkter om planen. Fram tills i tisdags hade det kommit in 136 synpunkter. Här är ett axplock av dem:

”Allt ser väl genomtänkt och bra ut. Det kan bli ett lyft för hela Skutberget. Betyget blir MVG.”

”En finsk nationalklenod som plötsligt ska ta plats i Karlstad på bekostnad av ett sådant omtyckt och populärt område, det är skamligt och helt oförståeligt!”

”Karlstad behöver utvecklas och denna utveckling får inte stoppas av ett motstånd som är emot förändringar för förändringarnas skull. Detaljplanen och visionen kommer inte att försämra varken tillgänglighet eller attraktivitet. Tvärtom! Välkommen Mumin!”

”Mitt krav som medborgare och skattebetalare i Karlstad är att kommunens förtroendevalda visar att man har ett normalekonomiskt tänk och gör en kalkyl och riskanalys”

”Jag tycker att både detaljplanen och planprogrammet verkar toppen. Noga genomarbetat och med tanken att Skutberget tas om hand. Jag är för en positiv turism utveckling i Karlstad kommun!”

”Nej till stängsel och entréavgifter och nej till en temapark på Skutberget.”

”Det vore ovanligt korkat att inte stödja denna typ av utveckling, som äntligen ser ut att vara genomförbar, dessutom till en rimlig kostnad för oss alla.”

”Hur kommer kommunen säkerställa strandskyddet och medborgarnas rätt att vistas i naturen kring nuvarande Skutbergets motionscentral både vintertid och sommartid? Jag tycker att det är helt fel att förstöra området enligt er vision om Muminland. Kan ni förklara varför Muminland måste ligga exakt på denna plats? Vem är det som ställer detta krav?”

”Besöksnäringen, Karlstad och alla invånare i Värmland kommer må gott av att Mumindalen kommer till Karlstad och Skutberget. Skattepengar som genereras, turister som attraheras och företag som gynnas av Mumindalen. Vi kan inte säga nej till detta, vi måste få hit Mumindalen som är en stor aktör och som kommer dra massa turister. JA till Mumindalen. Att ni (Karlstad Kommun) dessutom har gjort ett sådant stort och gediget jobb med hela detaljplanen för Skutberget är fantastiskt. Vilken stadsdel det kommer bli!”

”Detta ställe är som bomull för själen och att förstöra detta med ett kommersiellt jippo som kommer att stå Karlstads kommun dyrt (kommunens innevånarnas skattepengar). Bara att se hur det har gått med Sunnes vattenland där kommun fått gå in med miljoner för att rädda det.”

”Jag tycker att det ser fantastiskt ut, både detaljplanen för temaparken och planprogrammet. Ett stort lyft för hela Karlstad som faktiskt gynnar alla. Jag som mamma och naturälskare kommer att spendera många timmar på Skutberget i framtiden, både på temaparken och runt omkring. Något som jag tycker ser bra ut är att det finns lättsamma kravlösa aktiviteter och att ytorna finns kvar.”

”Jag förordar ett nej till detaljplan och även ett nej till vision och plan program. Motivering: Även om visionen och planprogrammet innehåller många bra idéer och förslag är min åsikt den att även området, för vilket detaljplanen är skrivet, ska ingå i visionen. Jag ser helst att Muminparken inte läggs på Skutberget.”

”Helt fantastiska, både detaljplanen och planprogrammet! Det finns intressenter som är villiga att ta risker för den där utvecklingen, som för besöksnäringen och oss alla en bit framåt.”

”Det finns faktiskt människor som inte har stora ekonomiska möjligheter vad gäller fritiden vilket ni som tjänar bra kanske inte förstår och för dessa är t ex en oas som inte bör skövlas!”

”Lysande detaljplan, med bra integration av parken i den befintliga naturen samt ett genomtänkt planprogram.”

”Då riksintresset kring områden strandnära Vänern, ska prioriteras före ett lokalt önskemål i inskränkningen av strandskyddet. Strandskyddet anser jag ska gå före, då en alternativ placering inte uttömts.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet