Skolan i Nepal måste repareras Foto: Privat

Många vill hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 5000 döda, många skadade och en enorm förödelse. Trinity i Karlstad är en av många ideella organsiationer som nu försöker hjälpa de jordbävningsdrabbade i Nepal.

Carin Söderlind lämnade Nepal bara timmar innan jordbävningen i lördags. Hon har ett stort engagemang med hjälpprojekt i Nepal. Hon är där längre perioder minst två gånger om året och bland annat har hon varit med och byggt en skola i Malagiri, en liten by några mil utanför huvudstaden Kathmandu. 

– Efter några dagar fick jag rapport om att alla i byn hade klarat sig, men att det är en mycket stor förödelse, berättar Carin Söderlind.  

Skolan står kvar, men har fått många sprickor som måste repareras innan den kan vara i bruk igen. Ändå har den klarat jordbävningen förhållandevis bra. De flesta bostadshusen i byn har däremot rasat och familjerna får bo i tält och under presenningar.

Skulle köpa spisar

Dagarna innan jordbävningen var det precis klart att den ideella karlstadsföreningen Trinity som Karin är med och driver skulle köpa 50 nya spisar med rökgång till några av husen i byn. Men nu är det helt andra saker som behövs.

– Ja, i första hand behövs det filtar och mat. Vi har skickat lite pengar från vår förening och hoppas kunna samla ihop mer, säger Carin Söderlind, som trots att hon just lämnat Nepal helst skulle vilja åka tillbaka direkt för att kunna hjälpa till på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer