Marie Blomgren på Nya Wermlandstidningen har skrivit på Deadline, uppropet mot sexuella trakasserier. Foto: Mikael Lindblom

Marie har skrivit på Deadline

Uppdaterad
Publicerad

Över 4200 kvinnliga journalister i landet har skrivit på uppropet Deadline mot sexuella trakasserier. En av alla värmländska journalister som skrivit på är Marie Blomgren, anställd på Nya Wermlandstidningen.

– Jag är självkritisk och undrar varför jag inte själv frågat kvinnliga journalister innan frågan tidigare, säger Marie Blomgren.

Marie Blomgren har jobbat fackligt i femton år och hon är ledamot i förbundsstyrelsen för Svenska Journalistförbundet. Hon är en av alla kvinnliga journalister som, genom att skrivit under journalistkårens upprop Deadline, tar ställning mot sexism och trakasserier inom mediavärlden. Många av de som skrivit på har själva blivit utsatta för sexuella trakasserier.

– Det som förvånar mig mest hur många det är som utsatts för grova fysiska övergrepp, av folk i maktställning, säger Marie Blomgren.

Frågan är viktig

Själv har hon inte varit med något grövre under sina år inom journalistiken.

– Personligen har jag varit väldigt lite utsatt, bara lindriga saker långt tillbaka i tiden. Men frågan är viktig och det var självklart för mig att skriva på uppropet.

Hon vill inte dra slutsatsen att mediebranschen är särskilt drabbad av sexuella trakasserier men frågan kommer sättas i fokus av Svenska Journalistförbundet.

– Förbundet utbildar fackliga förtroendevalda med tonvikt på sexuella trakasserier och förbundet kommer stötta ombud lokalt. Det är viktigt att det här inte stanna vid att bli bara ett upprop. Jag vet att arbetsgivarorganisationen också kommer driva frågan, det är viktigt.

Ny kultur

Hon tror på att diskutera frågan lokalt och etablera en kultur, där man blir medveten om hur man beter sig mot varandra. En kultur där man uppmuntras att säga ifrån på sin arbetsplats.

– Alla har rätt att må bra på sin arbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.