Den kallas en barock utställning, med olika tolkningar av drottningens liv Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Med drottning Kristina – från barock till nutid

Publicerad

På konstmuseet har man samlat en rad kända konstnärer som speglar den minst sagt speciella drottningens många sidor. Utställningen ”Queen Kristina” har tagit fasta på det barocka i drottningens dramatiska liv.
– Vilket underbart freak hon måste varit, säger museichefen.

Kristinehamn firar 375-årsjubileum. I samband med det uppmärksammas den som gett staden sitt namn, drottning Kristina.

De kallar det en barock utställning, med olika tolkningar av drottningens liv.

– Man kommer att kunna se, höra, känna och till och med smaka på Kristina, säger museichefen Andreas Brändström.

Smaka?

– Ja, Rolf Stålberg slottets servettvikare, är också konditor. Han kommer att bjuda på lite smått och gott, säger Andreas Brändström.

I utställningen samsas gamla inlånade verk med nya. Här finns gobelänger från 1600-talet, romerska skulpturer och antika textilier. Men också en digitalt skapad tapet och ett alkemistlaboratorium.

– Drottning Kristina var ju alkemist och det är därför jag är inbjuden, tror jag, säger konstnären och alkemisten Lisa Jeannin.

Andra konstnärer som deltar är bland annat Mamma Andersson, Ann-Sofie Back, Ernst Billgren och Klara Kristalova. Utställningen pågår till mitten av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer