André Melki och Cameron Smallwood är representanter för elevrådet på Taserudsgymnasiet Foto: SVT

Medborgarförslag från elever i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Elevrådet på Taserudsgymnasiet har lagt fram ett nytt medborgarförslag. Det är ett förslag som de tycker är självklarhet och som de tror ska göra att fordonsprogrammet på skolan kommer att få ett ordentligt uppsving.

André Melki och Cameron Smallwood är representanter för elevrådet på Taserudsgymnasiet.

– Det går ut på att vi vill ge alla som går fordon ett bidrag till körkortet, säger André Melki.

Krävs körkort i jobbet

Fram till 2013 fanns det ett körkortsbidrag på mellan 5 000 och 6 000 kronor per fordonselev. När det togs bort blev det färre sökande till utbildningen och enligt lärare på skolan är det flera som går ut utan körkort – vilket gör att det blir omöjligt att få jobb.

– Det är många som inte har råd att skaffa körkort. Det krävs ett körkort för att bli mekaniker, säger Cameron Smallwoood.

”Kan bli orättvist”

Kommunalrådet, Peter Söderström (S) välkomnar förslaget men ser också att det finns vissa problem med bland annat olika behandling av elever på olika gymnasieprogram

– Det är en ojämlikhetsfråga som ser likadan ut i hela landet. Det är många elever som är oanställbara om de inte har körkort. Jag tänker på vård och omsorg, VVS, bygg. Man behöver ha körkort på så många andra ställen.

Söderström skulle gärna se en samordning i hela länet när det gäller körkortsfrågan.

– Det här är en fråga som kanske skulle lyftas i gymnasiesamverkan i Värmland.

Förslaget ska presenteras på kommunfullmäktige i Arvika på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.