SVT:s meteorolog Joel Mellin Foto: SVT

Meteorologen: ”En del regn i området”

Uppdaterad
Publicerad

23 mm regn har registrerats vid mätstationen i Kristinehamn de senaste två dygnen. Nu kommer regnet avta medan ovädret fortsätter ner mot Baltikum.

Området kring Karlskoga har fått en hel del regn den senaste tiden och 23 mm har kommit i Kristinehamn de senaste två dygnen. Regnovädret nådde sin kulmen i Hälsingland på fredagen, var det kom hela 130 mm regn. Nu kommer regnet avta medan ovädret fortsätter ner mot Baltikum.

LÄS MER: Stora problem med översvämningar i Söderhamn

Översvämningar i Bergslagen

– Det är en hel del regn, men inget extremt säger SVT:s meteorolog Joel Mellin och berättar att det är framförallt på sommaren som liknande skurar uppstår.

– Den här sommaren har det varit kyligare än normalt och därför instabilt i atmosfären. När det är kallt längre upp i atmosfären så stiger den varma luften allt högre från marken och kan bilda större moln. Det här orsakar i sin tur stora vattenmassor.

Torr mark skapar översvämningar

Att det just nu är problem med översvämningar i området kan meteorologen förstå.

– Har det varit torrt innan så kan marken inte kan suga upp vattnet lika snabbt. Då rinner allt ner i brunnar och det leder till översvämningar.

LÄS MER: Flera värmländska vägar översvämmade

Också tidigare i veckan har det regnat i området, 19 mm kom natten till i fredags i Kristinehamn. Det kommer också att fortsätta regna framöver.

– Nu ser det ut att bli uppehåll framåt kvällen. Sedan fortsätter det att regna, men det verkar inte komma några större mängder. Det lilla som blir kvar av regnovädret kommer att ta sig vidare och lägga sig över Baltikum, säger Joel Mellin.

LÄS MER: Översvämning i Karlskoga – nya larm strömmar in

Vad ska man tänka på när det svämmar över?

– De här vattenmassorna har inte gjort att det skulle vara farligt att vistas ute, men när regnet leder till översvämningar kan det vara värt att fundera på att plocka bort värdesaker från källaren och se över sin försäkring. Har man otur kan det bli dyrt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet