Arkivbild Foto: TT

Många väcktes av åskan

Uppdaterad
Publicerad

Många väcktes av åskvädret som drog in över Värmland under natten, och i Fagerås utlöstes två brandlarm. Att det åskar så här års är mindre vanligt, men antalet blixtar var inte fler än normalt, enligt SVT:s meterolog Jannicke Geitskaret.

Från att ovädret drog in över länet vid midnatt, fram till att det fortsatte norrut vid femtiden registrerade SMHI cirka 380 blixtar.

– Det är ingen hög siffra jämfört med sommaråska. Kanske var det många som reagerade eftersom de inte riktigt var beredda på åska så här års, säger hon.

Särskilt ovanligt så här års är att det åskar på nätterna.

Kopplat till milt väder

Nattens oväder var ett så kallat frontåskväder, som kan vara långvarigt och täcka stora områden. De uppstår när kallfronter möter varm luft.

I det här fallet uppstod det då ett lågtryck mötte det ovanligt milda höstvädret.

– Det började med ett lågtryck över Danmark, och ett regnområde som snurrade runt omkring det. Sedan drog det in över västkusten och nådde därefter Värmland, först Karlstad och senare Torsbytrakten, säger Jannicke Geitskaret.

Utlöste brandlarm

Åskan utlöste två brandlarm i Fagerås i två villor i samma område. Någon brand var det däremot inte tal om.

– Det har väl slagit ner en blixt och så har det blivit rökutveckling i gamla kopparledningar, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten.

Under dagen blir det mer regn i Värmland, men framåt kvällen lättar molnen.

– I natt kan det bli minusgrader lite här och var. Det gäller att se upp med ishalka, säger Jannicke Geitskaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.