Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filipstads blivande kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S) har idag träffat civiliministern. Foto: SVT

Minister och kommunalråd i möte om social dumpning

Publicerad

Blivande kommunalrådet i Filipstad, Åsa Hååkman Felth (S), har idag träffat civiliminister Lena Micko (S) tillsammans med 18 andra kommunalråd, bland andra Jens Fischer (OR) från Hagfors.

Under mötet berättades historia efter historia om hur kommuner i storstadsområdena har skickat iväg människor till glesbygdskommuner där det finns bostäder men inga jobb.

– Vi har haft många fler fall än de flesta andra kommuner som var med, säger Åsa Hååkman Felth.

Civilministern lovade de besökande kommunpolitikerna att frågan inte ska dras i långbänk. Att förlänga det så kallade etableringsstödet för nyanlända skulle kunna vara en idé. 

– I dag finns det privatpersoner som köper billiga fastigheter och hyr ut till människor när den tvååriga etableringsstödet är slut, säger Åsa Hååkman Felth.

Det finns också kriminella som driver företag och köper fastigheter för att hyra ut och tvätta pengar. Enligt Åsa Hååkman Felth finns det sådana företag i bland annat Hällefors nära Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer