Ljus tänder Foto: SVT

Minnesstund efter självmord bland ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen samlades människor på Stora Torget i Karlstad vid en tyst minnesstund. Den ordnades till minne av unga ensamkommande asylsökande afghaner som tagit sina liv.
– I kväll vill vi först och främst visa medkänsla för de två som tog sitt liv, men också hjälpa andra så det inte händer igen, säger Abdullah Tajik som är en av initiativtagarna.

Flera kartläggningar vittnar om ett stort antal självmord bland unga ensamkommande asylsökande. Enligt arrangörerna bakom kvällens minnesstund har två unga män tagit sina liv på kort tid i Värmland och nu vill man hedra dem. Arrangörer är vänner till de döda.

Bland de medverkande finns bland annat flera kyrkor och privatpersoner som engagerar sig i de ensamkommande afghanernas situation.

– De lever i psykisk tortyr och det här måste få ett slut, säger Victoria Sterner en av deltagarna. Hon fortsätter:

– Folk fattar inte hur illa det är. Många av de ensamkommande är Hazarer som flytt till eller är födda i Iran och där har de inget värde, i Afghanistan har de heller inget värde och här har de inget värde. Hade de vetat hur det skulle bli hade de aldrig sökt sig till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer