Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Kjällström från barn- och ungdomsförvaltningen och Birgitta Larsson skoldirektör gymnasiet höll i dagens presskonferens. Foto: SVT

Misstanke om corona – försiktighetsåtgärder på Karlstadsskolor

Uppdaterad
Publicerad
Elever och personal från flera skolor i Karlstad har varit med på samma bussresa som de två värmlänningar som har smittats av coronaviruset.
Ett tiotal elever har skickats hem från de berörda skolorna under dagen.

Det är två värmlänningar som har varit på en resa med buss till norra Italien, i ett av de nya riskområdena, som har smittats av coronaviruset.

På samma buss har anhöriga till elever och personal från flera skolor i Karlstad också befunnit sig – och som en försiktighetsåtgärd har de berörda personerna nu skickats hem.

De misstänks än så länge inte ha smittats av viruset och har inte uppvisat några symptom på att ha drabbats. Däremot har försiktighetsåtgärder vidtagits.

Tiotal elever skickades hem

Det handlar om knappt tio elever och någon enstaka lärare än så länge som har fått lämna skolorna, berättar Maria Kjällström, skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

– Det är ett fåtal elever och enstaka lärare som har uppmanats att lämna skolan och det har de gjort, säger Maria Kjällström i samband med en presskonferens.

De berörda skolorna är Mariebergsskolan, Rudsskolan, Norrstrandsskolan, Vallargärdets skola och Nobelgymnasiet.

Eleverna kommer nu att få distansundervisning samt möjlighet att jobba hemifrån.

Yrkesmässan ställs in

En konsekvens av försiktighetsåtgärderna är att Yrkesmässan som skulle arrangerats för alla åttondeklassare i Karlstad under torsdagen ställs in. Enligt Maria Kjällström görs detta för att man befarar att flera elever och vårdnadshavare kan känna en oro över att vistas i större folksamlingar.

Mer information om viruset på Karlstad kommuns sajt.

Vid frågor om coronavirus

Visa

För att tydliggöra för patienter var man kan hitta information om det nya coronaviruset följer här några råd som kan vara stöd för den med funderingar.

Hänvisa till webbplatsen 1177 – Den som har hosta, feber eller halsont kan själv läsa på 1177.se för att få goda egenvårdsråd.

Folkhälsomyndigheten har bra frågor och svar om viruset – Hänvisa patienter som har funderingar om viruset till Folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns frågor och svar med konkreta råd.

Vid allmänna frågor kan man ringa SOS Alarms nummer 11313

Ring 1177 på telefon när du har feber, hosta eller andningsbesvär eller om något av följande stämmer:

* Om du under senaste 14 dagarna har varit på platser där det pågår smittspridning på grund av coronaviruset. (Information om berörda områden finns på 1177.se och Folkhälsomyndighetens webbplats.) 

* Du under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har sjukdomen covid-19 (coronavirusinfektion).

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet