Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid presskonferensen medverkade infektionsklinikens verksamhetschef Maria Svensson, smittskyddsläkare Ingemar Hallén och Staffan Tevell som är överläkare vid infektionskliniken på Centralsjukhuset. Foto: SVT

Två första fallen av corona bekräftade i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i Värmland har testats positivt för coronaviruset efter att ha befunnit sig i norra Italien.
Nu pågår smittspårning där alla som har befunnit sig på samma buss som personerna kommer att kontaktas och eventuellt testas.

Personerna som är i 50-årsåldern tillhör enligt Region Värmland samma familj och ska ha insjuknat efter att de kommit hem från en resa i norra Italien.

– Vi har i dag fått provsvar som visar att båda har testats positivt. Personerna har lindriga symtom och är kvar på infektionskliniken för observation. De mår efter omständigheterna väl, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Smittskyddsläkaren: ”Var väntat”

Smittspårning har inletts enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att man spårar de kontakter som personerna har haft under de 14 dagar som eventuella symtom skulle uppstå.

– Vi har väntat oss att vi förr eller senare skulle få bekräftade fall i Värmland. Nu arbetar vi på enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning. Vår beredskap för att hantera detta är god, säger Ingemar Hallén.

Enbart värmlänningar på bussen

Klockan 14 höll Region Värmland en presskonferens med anledning av den bekräftade smittan.

Det som framkom då var att alla som har befunnit sig på bussen med de två smittade personerna är från Värmland och framför allt Karlstadsregionen. Bussen kom tillbaka till Värmland i lördags, den 29 februari.

– Vi har redan nu påbörjat en kartläggning, så kallad smittspårning. Alla på bussen kommer att kontaktas, säger Ingemar Hallén.

Hänvisas till 1177

Men det är inte säkert att alla på bussen testas för coronaviruset.

– Det är inte meningsfullt, säger Hallén som säger att det är först om man uppvisar symtom som det är aktuellt.

Riktlinjerna om man upplever symtom, som luftvägsproblem, hosta och feber, och har varit i ett område där det är pågående smittspridning är att kontakta 1177 som handlägger det vidare.

Hittills har ett 60-tal tester gällande coronaviruset genomförts i Värmland där prover nu tas även på sjukhusen i Torsby och Arvika. Under onsdagen togs det första provet i Arvika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så minskar du risken att smittas av coronaviruset

För att tydliggöra för patienter var man kan hitta information om det nya coronaviruset följer här några råd som kan vara stöd för den med funderingar.

Hänvisa till webbplatsen 1177 – Den som har hosta, feber eller halsont kan själv läsa på 1177.se för att få goda egenvårdsråd.

Folkhälsomyndigheten har bra frågor och svar om viruset – Hänvisa patienter som har funderingar om viruset till Folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns frågor och svar med konkreta råd.

Vid allmänna frågor kan man ringa SOS Alarms nummer 11313

Ring 1177 på telefon när du har feber, hosta eller andningsbesvär eller om något av följande stämmer:

* Om du under senaste 14 dagarna har varit på platser där det pågår smittspridning på grund av coronaviruset. (Information om berörda områden finns på 1177.se och Folkhälsomyndighetens webbplats.) 

* Du under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har sjukdomen covid-19 (coronavirusinfektion).

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet