Moderaterna om varför de vill fortsätta samarbetet i nya regionen. Foto: SVT

Moderaterna flörtar med samarbetspartierna redan nu

Publicerad

Moderaterna vill fortsätta samarbetet i den nya regionen som bildas efter valet i höst med de fem partier de samarbetar med nu.

– Vi har haft ett väldigt gott samarbete, vi har styrt väl och kommit fram med många bra förslag som vi är stolta över och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Fredrik Larsson (M), som är landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen i länet.

Tar inte ställning än

Men Miljöpartiet, som är ett av sex partier i den styrande koalitionen, ger inga sådana besked före valet.

– Det har varit så att inget parti gett något definitivt besked innan valet utan man förhandlar om det efteråt, säger Miljöpartiets landstingsråd Jesper Johansson.

”Har inget emot en fortsättning”

I dag styrs landstinget politiskt av sex partier: Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet. Trots det är det ett minoritetsstyre.

Jesper Johansson säger att det har varit ett bra och konstruktivt samarbete och att han inte har något emot en fortsättning, men att hans parti normalt inte tar ställning före valet.

Pekar mot (S) eller (M)

Det betyder därför att man inte vet om en röst på Miljöpartiet är en röst på en region som ska ledas av moderaten Fredrik Larsson eller socialdemokraten Ulric Andersson.

– Som sagt, det är inget parti som ger några sådana löften före valet.

Det mesta pekar på att regionen kommer att ledas av Socialdemokraterna eller Moderaterna. Förstanamnen på deras valsedlar är alltså Ulric Andersson respektive Fredrik Larsson.

Ny politisk organisation

Fredrik Larsson eller Ulric Andersson, en av er kommer förmodligen att bli länets mäktigaste politiker, hur vill du beskriva det?

– Det är ju det väljarna ska avgöra, säger Fredrik Larsson.

– Det är en viktig funktion, men det är också så att det blir en helt ny politisk organisationen i regionen, en hälso- och sjukvårdsnämnd, en kultur- och bildningsnämnd, en kollektivtrafiknämnd och en nämnd för regional utveckling.... Politiken är ett stort lagarbete med att jobba fram bra förslag.

Socialdemokraternas Ulric Andersson håller också dörren öppen för olika samarbeten i ett regionfullmäktige. Han utesluter inte ett samarbete över blockgränsen.

– Det enda vi utesluter är samarbete med Sverigedemokraterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.