Skiss över den planerade moskén på Rud i Karlstad. Foto: Arkitektstudion

Moderaterna och Kristdemokraterna vill inte ha folkomröstning om moskén

Uppdaterad
Publicerad

”En folkomröstning om ett moskébygge på Rud i Karlstad tror vi skulle öka polariseringen i samhället, något vi inte vill bidra till”.
Det är en av anledningarna till att Moderaterna och Kristdemokraterna i Karlstad nu emotsätter sig en folkomröstning – trots Sverigedemokraternas upprop.

En folkomröstning, menar de båda partierna, skulle vara dyr, den skulle bara vara rådgivande och i slutändan skulle den inte leda till att moskébeslutet ändras: ”Att driva igenom ett beslut om en folkomröstning i frågan skulle i det perspektivet vara att ingjuta falska förhoppningar, föra Karlstadsborna bakom ljuset och dessutom hantera deras skattepengar på ett oansvarigt sätt”, skriver man i pressmeddelandet som är undertecknat av flera kommunalråd och partiföreträdare.

I samma veva menar partierna att man fortfarande står fast vid att platsen, på Rud i Karlstad, är olämplig men att man ”respekterar ett beslut som fattats i demokratisk ordning”.

Nog med namn – men inte automatiskt folkomröstning

Sverigedemokraterna drog i våras igång ett upprop för en folkomröstning mot moskén, och i somras lämnade man in runt 8.500 namnunderskrifter – nog mycket för att lägga förslaget om en folkomröstning.

Men att skrapa ihop namnen som behövs är i sig inte nog för att en folkomröstning ska bli verklighet. För att det ska gå så långt behöver 21 av de 61 kommunfullmäktigeledamöterna säga ja till förslaget.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om Karlstadsmoderaternas syn på en folkomröstning. Moderaterna och Kristdemokraterna sitter totalt på 18 av mandaten i fullmäktige.

LÄS MER: Namnunderskrifter uppfyller krav på folkomröstning i Karlstad

Tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet – de fyra partierna tog i princip ställning när de sa ja till detaljfrågan i juni – handlar det om 53 mandat, allt som allt. Liberalerna, med fyra mandat, var då splittrade.

Sverigedemokraterna, med fyra fullmäktigemandat, har tidigare tagit ställning mot en moské – oavsett var i Karlstad den skulle placeras.

Istället: förebyggande ”åtgärdspaket”

Istället för en folkomröstning, som man menar ”skulle öka polariseringen i samhället”, kommer Moderaterna och Kristdemokraterna nu föreslå något som man kallar ett ”åtgärdspaket” – ett förebyggande arbete för att motverka radikalisering, bland annat.

– Vi kommer ta kontakt med fler partier för att höra om vi gemensamt kan komma fram till vad ett åtgärdspaket kan innehålla, säger Marléne Lund Kopparklint, kommunalråd för Moderaterna.

Något konkret är alltså inte klart ännu.

– Vi har ännu inget konkret innehåll i det planerade åtgärdspaketet, men ambitionen är att innan årsskiftet kunna presentera ett färdigt paket för vi måste ta oron för våldsbejakande extremism på allvar. Det är ju bland annat den som ligger bakom att många vill folkomrösta om moskén, fortsätter Marléne Lund Kopparklint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet