Museet vill ha mer pengar

Publicerad

Värmlands museum är nu ett av 21 länsmuseer runt om i landet som kräver ökade statliga anslag i ett gemensamt upprop, ställt till kulturminister Amanda Lind (MP).

I ett gemensamt upprop riktar de kritik mot att staten inte satsar tillräckligt på länsmuseerna och konstaterar att det varit en underfinansiering under tio år.

– Det handlar om statens uppräkning av våra anslag, det rimmar inte alls med hur kostnadsutvecklingen ser ut, konstaterar Ulrica Jacobs, ordförande för Värmlands museum. Enligt Jakobs blir det ett glapp vart femte år, då museet tvingas säga upp personal för att kunna fortsätta sin verksamhet, men nedskärningarna har sin gräns och den är nu nådd.

– Jag skulle vilja se ett långsiktigt löfte om hur uppräkningen ska se ut så att vi vet vad vi har att vänta oss och inte behöver hålla tummarna varje år. Som det är nu är det stor oro varje år, säger Ulrica Jakobs.

Höjda anslag

Nu vänder sig länsmuseerna gemensamt till kulturminister Amanda Lind och kräver att statens grundfinansiering höjs. Om inte det sker står länsmuseerna inför fler uppsägningar, men även andra konsekvenser.

– Jag är oroad över det uppdrag vi har att ta hand om föremål, det kommer att bli ännu sämre och bevarandet av kulturarvet skadas. Men vi kommer också dra ner på antalet utställningar och den pedagogiska verksamhet som riktar sig till barn som ju är den målgrupp vi jobbar mest mot, säger Jonas Hellberg (S) ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Gratis inträde

I debattartikeln skriver företrädarna för länsmuseerna också att de statliga museerna har gratis inträde och att länsmuseer också borde få det för att locka besökare som sällan eller aldrig går på museer.

I klippet kan du höra vad kulturminister Amanda Lind (MP) svarar på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer