Striden om gymnasieskolan KTIC i Kristinehamn har nu lett till att byggföretaget Noctor begär sig i konkurs. Rekonstruktören Henrik Nilsson kallar det djupt tragiskt. Foto: SVT

Noctor bygg i konkurs – stämningen mot Kristinehamns kommun lever vidare

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om den nya gymnasieskolan KTIC i Kristinehamn leder nu till att det ansvariga byggbolaget Noctor lämnar in en konkursansökan.

– Det känns djupt tragiskt, säger bolagets rekonstruktör Henrik Nilsson.

Striden om KTIC, Kristinehamns teknik- och innovationscenter, har varit lång och infekterad. Enligt slutbesiktningen fanns det brister i konstruktionen, bland annat vad gäller brandsäkerheten, och förekomst av mikrobiell påväxt, fuktskador.

Noctor bygg höll inte med och fick i december rätt av Överbesiktningsnämnden som konstaterade att det inte finns tillräcklig grund för att underkänna entreprenaden.

Parterna försökte sedan nå en förlikning men i mitten av mars bestämde sig Noctor, som i juni 2020 ansökte om företagsrekonstruktion, för att stämma kommunen på drygt 17 miljoner kronor i ett skiljeförfarande.

Stämningen lever vidare

På torsdagen kom dock beskedet om att Noctor bygg inte fortsätter rekonstruktionen utan istället begär att företaget försätts i konkurs.

– Vi har inte kommit i mål med Kristinehamns kommun och i takt med att pengarna tar slut i bolaget finns ingen anledning att driva det vidare, säger Henrik Nilsson.

Stämningen mot Kristinehamns kommun lever dock vidare under konkursförvaltarens översyn.

Handlingsplan på gång

Kristinehamns kommunchef Martin Willén vet inte hur konkursen påverkar framtiden för KTIC.

– Vi har förstått att det som måste lösas med byggnaden måste vi åtgärda själva. Konkursen bedömer jag inte påverka något för vårt vidkommande, säger han.

Kristinehamns kommun räknar inom kort med att få en handlingsplan att jobba vidare för eventuella åtgärder vid KTIC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer