Allt mer alkohol säljs i Värmland och norrmännen tros ligga bakom ökningen. Foto: TT

Norge bakom ökad försäljning av alkohol i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I Värmland ökade Systembolaget sin försäljning med över 8 procent mellan åren 2015 och 2017. Det visar Systembolagets egna siffror. En av förklaringarna är norrmännen, tror Näringslivet i Norge.

Försäljningen av sprit, öl, vin, cider och blandade drycker på Systembolaget ökade i länet mellan 2015 och 2017 med totalt 8,7 procent. I Värmland såldes det förra året totalt 23 420 000 liter alkoholhaltiga drycker i Systembolagets butiker.

– Ekonomin är ganska bra, folk vill passa på att leva liksom, säger Carl-Åke Svedman, som för dagen är kund på Systembolaget på Bergvik i Karlstad.

”Blir förvånad”

I butiken på Bergvik är det på onsdagsförmiddagen lugnt. Att försäljningen av alkohol på Systembolaget ökat de senaste åren är oväntat för vissa.

– Jag blir förvånad eftersom Systembolaget alltid annonserar om att de egentligen inte vill sälja, de vill inte annonsera, de vill inte ha fler kunder egentligen, säger Giggi Markegård från Karlstad som också berättar att hon inte har förändrat sin alkoholkonsumtion.

Gränshandeln ökar

Samtidigt som försäljningen av alkohol ökade i Värmland mellan 2015-2017 ser man i Norge att gränshandeln ökade under samma period.

– Norrmännen vill köpa billigare produkter och gränsen mellan Norge och Sverige är lång. Det är lätt att åka över gränsen och köpa det man önskar, säger Petter Haas Brubakk, direktör vid Næringslivets Hovedorganisasjon, Mat og Drikke.

Petter Haas Brubakk på NHO

Petter Haas Brubakk menar att norrmännens gränshandel av alkohol aldrig varit större än nu.

– Med de siffror som vi har tillgång till nu så ser det ut som det aldrig har handlats mer. Att den ökade försäljningen på Systembolaget i Värmland är så stark måste förklaras av bland annat norrmännens ökade handel på svensk sida.

Sockerskatt lockar norrmän till Sverige

Sen Norge införde sockerskatten vid årsskiftet lockas allt fler norrmän över gränsen för att handla. På NHO har man sett en rejäl nedgång av alkoholförsäljning i landet under årets första kvartal. Samtidigt kommer Systembolagets försäljning i Värmland fortsätta öka, tror Brubakk.

– Alkohol är en av de viktiga varorna man åker över för att handla. Vi tror att det betyder forsatt ökning av försäljning på svensk sida, säger Petter Haas Brubakk.

SVT Nyheter Värmland har sökt Systembolagets presschef för kommentar om den ökade försäljningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränshandeln Värmland

Mer i ämnet