Foto: Dag W. Grundseth/TT

Norge öppnar för dagpendlare från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 mars kommer dagpendlare från Sverige och Finland att kunna ta sig över gränsen till Norge. Det uppger den norska regeringen idag.

– Jag är mycket glad att vi nu har en lösning på den svåra situation som gränspendlare har varit under de senaste veckorna, säger arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Undantaget från inreserestriktioner kommer att gälla personer bosatta i Sverige och Finland som dagpendlar till Norge. Pendlarna kommer att testas var sjunde dag för covid-19.

– Nordiskt samarbete är viktigt och vi vet att relationerna och arbetsgemenskapen är särskilt nära i gränsområdena. För dem som bor och arbetar på olika sidor av gränsen har de senaste veckorna varit tuffa, och det har varit viktigt för regeringen att snabbt hitta en lösning på dessa, säger arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en kommentar på norska regeringens hemsida.

Samtal mellan statsministrarna

Beskedet kommer efter statsminister Stefan Löfvens (S) samtal med Erna Solberg (H) under fredagen.

”Vi är överens om att situationen för de svenska gränspendlarna är svår och att den måste lösas”, säger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Stängd gräns i en månad

Det var den 28 januari som norrmännen stängde gränsen mot Sverige för att hindra smittspridning. Resultat blev att tusentals svenskar, var av en stor del värmlänningar, som jobbar i Norge inte längre kunde åka till sin jobb. I ett slag försvann både lön och och socialt skyddsnät.

”Människor ska inte stå utan inkomst för att de hindras att ta sig till sitt jobb”, skriver Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet