Foto: Cristoffer Lundström

Norrmän köar till Systembolaget efter gränsöppningen

Uppdaterad
Publicerad

Kön utanför Systembolaget i Årjäng, nära den Norska gränsen, var lång på lördagsförmiddagen. Men kön ser längre ut än vad den egentligen är, säger man från Systembolaget.

Gränsen till Norge öppnades på lördagsmorgonen, efter att varit stängd under stor del av coronapandemin så kunde gränshandeln återupptas, något som märktes inte minst utanför Systembolaget i Årjäng. På lördagsförmiddagen var köbildningen nämligen påtaglig utanför det statliga alkoholmonopolets butik.

– Kön ser längre ut än vad den egentligen är, säger Bo Albertsson, presschef på Systembolaget.

Detta menar han beror på de restriktioner som man infört under pandemin.

– Vi har kön utanför med kövärdar som ser till att folk håller avstånd, sen när du väl kommer in så går det väldigt snabbt eftersom varje butik har satt en maxgräns för hur många kunder man släpper in, säger Bo Albertsson.

Trycket kommer att avta

Butikerna längs den norska gränsen hade länge förberett sig på att gränsen skulle öppnas så när beslutet väl kom kunde man snabbt kalla in extrapersonal för att möta de norska kunderna.

– Det är främst kunder från Norge, de här butiken har normalt sett många norska kunder om sommaren. De första dagarna kommer vi ha ett högre tryck än normalt men om gränsen fortsätter vara öppen så avtar det nog och blir som en normal sommar, säger Bo Albertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.