Hör norska politikern Kårstein Løvaas, stortingsrepresentant för Høyre, berätta om hur han vill halvera gränshandeln. Foto: SVT

Norska politikern: ”Vi måste halvera gränshandeln”

Uppdaterad
Publicerad

På svenska sidan av norska gränsen går diskussionerna heta kring när Norge ska öppna upp igen så att den hårt drabbade gränshandeln kan komma igång. I Norge har den stängda gränsen istället lett till en ny politisk debatt som handlar om att gränshandeln måste begränsas.

– Jag har väldigt förståelse för när det rapporteras från Strömstad eller Karlstad att detta med den stängda gränsen är ett stort problem med ökad arbetslöshet och tappade intäkter, men det visar också hur omfattande denna handeln är, säger Kårstein Løvaas, stortingsrepresentant för Høyre.

– Det är kanske 20 miljarder svenska kronor varje år som pumpas ut ur norsk ekonomi och in i svensk ekonomi. Då måste jag som norsk politiker se vad vi kan göra för att få in mer av de pengarna i den norska ekonomin, fortsätter han.

Gränsstängningen bevis på att det går

Sedan i mars har gränshandeln i princip stått still, eftersom norrmän som reser in i Sverige måste sitta i karantän vid hemkomsten. Detta har lett till att den norska handeln slagit nya rekord. Enligt en ny rapport kan omsättningen öka med nära sju miljarder norska kronor, bara i sommar. Detta menar Kårstein Løvaas är ett bevis på att det går att få norrmännen att handla hemma istället för i Sverige. Ett sätt att lyckas med det även efter att gränsen öppnats kan vara att sänka de höga avgifterna på alkohol, tobak och socker.

I klippet ovan hör du Kårstein Løvaas förklara hur halveringen av gränshandeln skulle gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet