Halvor Stormoen, talesperson för Norske torpare och en av dem som vann mot norska staten i Oslo tingsrätt. Foto: TT/Norske torpare

Norska stugägarnas kamp fortsätter: Startar officiell förening

Uppdaterad
Publicerad

De har hittills organiserat sig genom sociala medier, stämt norska staten och fått rätt. Nu tar den tidigare löst organiserade gruppen – norrmän med stuga i Sverige – nästa steg och startar föreningen ”Norske torpare”. Målet är slippa Norges karantänregler efter ett stugbesök i Sverige och att undantas det svenska inreseförbudet – helst före påsk.

För drygt två veckor sedan vann de mot norska staten i Oslo tingsrätt, som slog fast att de norska karantänsreglerna efter inresa från Sverige var ett ingrepp i stugägarnas rörelsefrihet och stred mot rätten till respekt för hem och familjeliv.

Men det blev ett kort firande, strax efter att domen föll meddelade norska regeringen att den ska överklagas.

Coronaviruset i Värmland

– Vi är väldigt glada över att ha vunnit i första omgången, men är mycket besvikna över att regeringen kommer överklaga istället för att hitta en bra överenskommelse för oss, säger Halvor Stormoen, talesperson för Norske torpare, i ett pressmeddelande.

De har också blivit inbjudna till samtal med Nordiska ministerrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet