Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunrevisorernas ordförande säger att det kan bli aktuellt att utöka revisorernas granskning av kommunen. Foto: SVT

Nota på runt en halv miljon för att rekrytera nya chefer

Publicerad

Rekryteringen av en ny kommundirektör och en ekonomichef i Kristinehamn kostade kommunen närmare en halv miljon kronor. Det visar SVT:s granskning.
– Det låter astronomiskt mycket, säger oppositionsrådet Bjarne Olsson (S).

Kommunrevisorernas ordförande säger att det kan bli aktuellt att utöka revisorernas granskning av kommunen.

– Vi får titta lite närmare på om vi ska göra en granskning på det här också, säger Rolf Larsson (S), ordförande i kommunrevisionen.

Kan det betyda att ni utvidgar granskningen?

– Jag ska inte föregå.... det bestämmer inte jag, men jag får ta med det till vår revisionsgrupp och titta på det helt enkelt.

Kostade närmare en miljon

Samtidigt som förre kommundirektören Anders Dahlén fick lämna sitt jobb köptes också ekonomichefen Wibecke Björkelund ut med 24 månadslöner på vardera 67 000 kronor – sammanlagt drygt 1,6 miljoner plus pensionsavtal och sociala avgifter.

För rekryteringen av nya chefer anlitades ett konsultföretag som tog betald för rekryteringen i ett antal steg. Först 100 000 för en behovsanalys. Sedan 123 125 kronor för annonsering. Därefter ytterligare 90 000 när de sökande presenterades. Och slutligen 277 500 kronor för två slutfakturor.

Sammanlagt drygt 590 000 – men eftersom kommunen få dra av momsen... slutar kostnaden för kommunen på 472 500 kronor.

”En hög summa”

Marie Oudin (M), som är kommunalråd i Kristinehamn säger att det är en hög kostnad.

– Det är en hög summa, naturligtvis. Men det handlar ju om två tjänster, säger hon.

Hon säger att de anlitade konsultbolaget AxÖ Consulting eftersom de behövde ha en ny kommundirektör och AxÖ hade gjort rekryteringsjobb tidigare.

– Det motsvarar egentligen i normalfall en årsarbetare som på heltid jobbar med sådana här frågor.

Tycker priset är rimligt

Maria Haglund på konsultföretaget AxÖ Consulting säger att prislappen inte alls är orimlig med tanke på det arbete de lagt ner.

– Det här är inte bara en rekrytering utan ett större jobb där vi lagt ner otroligt mycket arbetstid och en stor del handlade om att göra ett jobb innan själva rekryteringen gjordes, säger hon.

Till exempel ska cirka 50 personer ha intervjuats innan rekryteringen påbörjades. Politiker och tjänstemän ska också ha fått vara med och ge sina synpunkter i processen.

Maria Haglund förklarar att det är en speciell metod som företaget tillämpar som visat sig fungera i andra kommuner.

– När det gäller kommundirektören är det ett viktigt uppdrag med stora beslut och vad man kan se så här långt har rekryteringen varit framgångsrik, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer