Foto: Bengt Andersson

Nyårsfyrverkeri stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget kommunalt fyrverkeri i Arvika på nyårsafton och man uppmanar även allmänheten att avstå från raketer och smällare.

– Vi på räddningstjänsten möter många medborgare som på olika sätt hör av sig och vill prata om sin oro eller rädsla inför kommande nyårsfyrverkerier. Den bilden skär sig mot hur vi alla vill uppleva nyårsafton – som en glad festkväll, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika kommun i ett pressmeddelande.

”Det var en stor chock”

Vid årets första dag 2016 orsakade troligen en rislykta eller en fyrverkeripjäs storbranden i Dahlinshuset vid torget i Arvika. Med anledning av det och att cirka 100 personer i landet årligen skadas av fyrverkerier, stoppas de kommunala fyrverkeriet i år.

– Branden var en stor chock för Arvika på nyårsdagen, så att stoppa fyrverkeriet kom upp tidigt. Nu var det troligen inte kommunens fyrverkeri som orsakade branden men vi måste markera och föregå med gott exempel, säger Peter Söderström (S), kommunalråd.

Stress och otrygghet

Branden är en av orsakerna till att man stoppar det kommunala fyrverkeriet. Otrygga husdjur som lider och stressas är en annan. På kommunens hemsida skriver man ”Det är inte rimligt att vi med fyrverkerier skapar risker och otrygghet. Det blir därför inget kommunalt fyrverkeri i hamnen i år. Avstå gärna från egna fyrverkerier.”

– Man kommer kunna ompröva beslutet för varje år. I år får man dock fira utan några kommunala fyrverkerier, säger Peter Söderström.

Kommer ni bjuda kommuninvånarna på något annat, istället för fyrverkerierna?

– Nej, inte det här nyåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsbranden i Arvika

Mer i ämnet