Experimentodlingen på Rottneros park har formen av en sexbladsros. Läs mer om varför här nedan. Foto: SVT

Odlingsexperiment i Rottneros park

Uppdaterad
Publicerad

Kan man bli självförsörjande på 200 kvadratmeters odling? Det experimentet pågår just nu i Rottneros Park.

– Det är en husbehovsodling som heter Mätt på en plätt, där vi ska testa om de kvadraten räcker för en person att få mat under ett helt år.

Plätten är full av nyplanterade grödor där en del har drivits upp i växthus. För att ta fram en lämplig storlek på själva odlingsytan har man utgått från beräkningar vid Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle, som fann att 200 kvadratmeter borde räcka.

Annelie Johansson på Rottneros park. Foto: SVT

– Syftet är ju att inspirera fler att odla eller att odla mer. Vi vill väcka frågor om mathushållning och vad vi odlar och hur självförsörjande vi är i Sverige, säger Annelie Johansson, köksträdgårdsmästare på Rottneros park.

Fruktbarhetssymbol

Potatisen blommar i Rottneros park. Foto: SVT

Idéen kommer från parkens egen personal, som haft den i tankarna under flera år. Själva plätten har formen av en sexbladsros, är en fruktbarhetssymbol, som används på Finnskogen bara några mil från parken. Och trots att experimentet handlar om mat för en person, så kommer skörden serveras till flera.

– Det är alla våra gäster som kan få del av den i kaféet och köpa med sig hem. Sen hoppas vi kunna göra något riktigt kul på skördefesten i september, säger Annelie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.