Charkuteriarbetarna Margot Svedlund Johansson, Helen Persson med platschefen Christer Halvardsson Foto: SVT

Ökad produktion vid charkfabriken i Norra Råda

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tre månader sedan lade Coop Värmland ner den gamla charkfabriken på Orrholmen i Karlstad, men vissa av produkterna lever vidare. Sex olika korvar tillverkas nu hos August Larsson Charkuteri i Norra Råda och där finns planer på en expansion.
– Vi har sökt bygglov för cirka 1400 kvadratmeter, säger platschefen Christer Halvardsson.

En tydlig doft av rökta charkuterier slår emot oss när vi kliver in på fabriken i Norra Råda. Här råder full aktivitet. Vi går förbi rader av korvar av olika sorter.

På fabriken i Norra Råda råder full aktivitet

Den egna produktionen har vuxit och efter att August Larsson Charkuteri i höstas började tillverka sex av Coop Värmlands produkter, bland annat falukorv, hackkorv och wienerkorv, har fabriken i Norra Råda fått ännu mer att göra och sysselsättningen har ökat.

– Vi har gått över från ett dagskift till tvåskift, berättar platschefen Christer Halvardsson.

LÄS MER: Nu stänger charkfabriken i Karlstad

Fler ska anställas

Från fabriken i Karlstad som Coop Värmland lade ned i höstas har tre personer anställts och nu är det totalt ett 50-tal anställda vid charkuteriet i Norra Råda men det finns planer på att öka sysselsättningen ytterligare.

– På sikt innebär det ganska många med våra mått mätt, jag tror att vi kan bli ett 70-tal, säger Halvardsson.

Från fabriken vill man både utöka produktionen och anställa fler Foto: SVT

Vill utöka produktionen

Enligt honom är de trångbodda i dag och de vill kunna utöka produktionen ytterligare. Charkuteriet har funnits sedan 1964 men för drygt ett år sedan köptes företaget upp av småländska charkfabriken G Möller AB och tanken är att även deras produkter ska tillverkas i Norra Råda i framtiden. Dessutom vill de kunna ta hem den produktion av skivning av påläggsmat, som till exempel rökt och kokt skinka, som i dag sker i Skara.

– Vi vill komma igång med utbyggnationen under våren, vi har sökt bygglov för cirka 1400 kvadrameter och hoppas att det går enligt plan, säger Halvardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer