Så här går tillsynen till Foto: SVT

Ökad tillsyn av fritidsfisket i Vänern

Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland kommer att öka fisketillsynen för fritidsfiske i Vänern i år. Ett av anledningarna till detta är att det kommer in en hel del klagomål från allmänheten om att en del inte följer reglerna för fiske.

– Då får vi åka ut och kontrollera, berättar Peter Andersson vid Länsstyrelsen i Värmland.

Peter Andersson jobbar på miljöanalys på Länsstyrelsen i Värmland. Han kommer själv att delta vid tillsyner under året och antalet tillsynsdagar kommer att öka från ett par stycken till upp emot ett 40-tal tillsynsdagar.

– Vi har fem olika utpekade gösfredningsområden. Många känner väl till att gösen leker där och försöker få sig en gös extra så där kommer vi i första hand att rikta i tillsynen på just nu.

Inget nätfiske under fredningsperioden

Under fredningstiden för gös får man inte fiska med nät om man inte har dispens, vilket främst yrkesfiskare har. Vid tillsynen kontrolleras att näten är rätt märkta, att de ligger på rätt sätt och att de har rätt maskstorlek. Senare kommer fredningsperioden för lax och öring och då riktas tillsynen in på det.

Här kan du läsa mer om svenska fiskeregler

”De flesta sköter sig utmärkt”

Det är inga ökade anslag som lett till att fler tillsyner kommer att göras utan helt enkelt en omprioritering av resurser.

– De flesta fiskare sköter sig alldeles utmärkt, så jag hoppas det blir samma i år.

Länsstyrelsens sajt: Fiskeregler i Vänern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.