Karlstad airport entré. Foto: SVT / Arkiv

Efter SVT:s avslöjande: Granskning av Karlstad Airport kan utebli

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av kommunala Karlstad Airports köp av advokattjänster för flera miljoner kronor skulle bolaget låta en extern konsult granska om allt gått rätt till. Nu är det oklart om det blir någon sådan granskning. Inget företag har visat intresse att göra granskningen.

– Nu får vi diskutera om vi ska kunna gå vidare, säger Karlstad Airports styrelseordförande Mikael Lundström till SVT.

Det var i höstas som SVT:s lokala nyheter i Värmland kunde avslöja att Karlstad Airport köpt advokattjänster för mer än 3,6 miljoner kronor i processen att få till ett nytt miljötillstånd för flygplatsen.

Något avtal som reglerar priset fanns inte med advokatbolaget som fakturerade på löpande räkning. På de fakturor som betalats framgick inte hur många timmars juridiskt arbete som lagts ner och inte heller timpriset.

Nu är kostnaderna 4,3 miljoner

Sedan dess har ytterligare två fakturor kommit från advokatfirman. Kostnaderna för advokatstöd är nu uppe på närmare 4,3 miljoner kronor. Men på de senaste fakturorna är det nu preciserat timpris och hur lång tid på arbetet som lagts ner.

Efter vår rapportering beslutade Karlstad Airports styrelse att beställa en extern granskning av hela processen. Budgeten var på 400 000 kronor med ett absolut tak på en miljon kronor. Men när upphandlingstiden gått ut hade inget företag lagt något anbud.

– Jag har aldrig varit med om någonting sådant tidigare. Nu får vi se om vi kan gå vidare, säger Mikael Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.