”Det är uselt ledarskap, ingenting annat”, säger Björn Gillberg, oppositionspartiet Hela Sunne. Foto: SVT

Oppositionspartiet: ”Det kan krävas skattehöjning i Sunne”

Publicerad

Det kan krävas skattehöjning i Sunne kommun för att komma tillrätta med ekonomin. Det anser oppositionspartiet Hela Sunne som beskriver att Sunne kommun är i fritt fall i brist på ledarskap.

– Det är klart att det är allvarligt. Det är en kommun lite i fritt fall, säger Björn Gillberg som sitter i kommunstyrelsen för partiet Hela Sunne.

Nytillträdda kommunalrådet Kristina Lundberg (C) gör en helt annan bedömning av situationen.

– Vi har god kontroll trots allt som hänt de senaste månaderna och jag tror att vi kommer att få en väldigt bra lösning framöver, säger hon.

Det har varit några skakiga månader i Sunne kommun. Kommunchefen fick sparken. Förra kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C) hoppade av. Det andra kommunalrådet, Tobias Eriksson (S), som också är ordförande i kommunala fastighetsbolaget, är sjukskriven.

Tufft sparkrav

Fastighetsbolagets vd Anders Svensson har sagt upp sig efter en konflikt med nya kommunalrådet.

– Det är uselt ledarskap, ingenting annat, säger Björn Gillberg (HS) och beskriver kommunorganisationen som ett fotbollslag med ett antal skickliga spelare men utan både spelsystem och lagledning.

Samtidigt har kommunen en tuff ekonomisk situation. Sparkravet för 2021 är 10,8 miljoner och ett tjänstemannaförslag är att 35 tjänster ska bort i kommunen.

Just nu förhandlar kommunen med facken om nedskärningar.

Pekar på skattehöjning

Partiet Hela Sunne anser att det inte finns något utrymme för besparingar inom vård, skola eller omsorg.

– Ska vi leva upp till vad lagstiftningen kräver kan det bli aktuellt att höja kommunalskatten, säger Björn Gillberg (HS).

– Det är ingenting vi har diskuterat så det har jag ingenting att säga om, säger Kristina Lundberg (C).

En del av problemet i kommunen handlar om kommunala fastighetsbolaget, Sunne Fastighets AB. På torsdagen berättar SVT Nyheter Värmland om bostadsbolaget som förlorade hundratusentals kronor när hyresgäster struntade i att betala hyran.

I klippet kan du höra hur några sunnebor ser på striderna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.