Oro i gränshandeln efter nya norska regler

Uppdaterad
Publicerad

De hårdare norska inresereglerna oroar värmländska näringsidkare vid gränsen.

– Det kommer att påverka negativt, säger Björn Källman som driver ett konditori och restaurang i Charlottenberg och redan har drabbats av många norska avbokningar.

Handeln i västra Värmland har drabbats hårt under coronapandemin då gränsen under långa perioder i praktiken har varit helt stängd.

Stegvis har restriktionerna hävts under andra halvåret 2021 och gränshandeln fick åter uppleva en efterlängtad köprusch.

Coronaviruset i Värmland

Men de senaste tilltagen i Norge har inneburit bekymmer, enligt näringsidkare i Charlottenberg som SVT Nyheter Värmland pratade med under fredagen.

Färre kunder

I köpcentret var det flera butiksanställda som bekräftade att kundtillströmningen var mycket lägre på fredagen jämfört med en normal fredag den senaste tiden.

Och nedgången började redan i samband med att Norge började kräva att alla skulle registrera sig innan ankomst, enligt Hans Källman.

Hör hur Katarina Åkerberg, chef för en av butikerna i köpcentret, och Björn Källman påverkas av de nya norska reglerna och vad de tror om framtiden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet