Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mervi och Fredrik tar hand om fåren på gården. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Oro när Kristinehamns kommun sparar

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har Räntans gård drivit dagverksamhet och arbetsträning för personer med psykosociala problem. Men nu ska kommunen spara pengar och kommer inte att förnya avtalet med gården. Ett tiotal Kristinehamnsbor förlorar nu sin lantliga dagverksamhet. En av dem är Robin Sohlberg.

– Jag trivs med det här jobbet, men jag vet inte vad jag ska göra sedan om det här läggs ner.

Några dagar i veckan åker ett tiotal Kristinehamnsbor ut till Räntans gård, söder om Kristinehamn, för att delta i gårdens arbete.

– Jag ser det som ett jobb, säger Robin Sohlberg, som avbryter ett sågarbete på gården för att berätta om sina arbetsuppgifter.

”Hitta bra lösningar”

Nu avslutas avtalet mellan gården och kommunen. Samtidigt har kommunen under de år verksamheten på gården funnits byggt upp egna resurser att placera klienterna.

– Vi hade inte alls lika stort utbud av arbetsuppgifter då, som vi har nu, för daglig verksamhet, säger Ulrika Gullberg, Kristinehamns verksamhetschef för funktionsstöd.

Gullberg tror ändå att situationen kommer att lösa sig bra för de som arbetat på gården.

– Jag tror att när de träffar sina arbetshandledare kommer de i dialog att hitta bra lösningar för var och en. Sedan upplever många förändringar som skrämmande och att det är osäkert vad som kommer att ske, det förstår jag. Jag tror att det blir bra, säger hon.

”Blir sittande hemma”

Men Eric Larsson känner oro inför framtiden när kommunen vill lägga ner den arbetsplats han känner sedan nio år.

– Troligtvis blir jag sittande hemma, säger Eric. Det är det största problemet för mig att jag går tillbaka i mina framsteg. Förr var jag mycket tillbakadragen. Under den här tiden har jag gått framåt i utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer