Göte Jakobsson ser fram emot en god skörd. Foto: SVT

På Götes gård väntas skörden bli god

Uppdaterad
Publicerad

På gården Guterud i Långserud finns ungefär 750 djur som behöver mat. Och det ser de ut att kunna få framöver, för skördarna på gården ser lovande ut.
– Det ser mycket, mycket bättre ut än i fjol. Vi kommer få över normalskörd i alla fall, säger Göte Jakobsson, lantbrukare.

På Guterud i Långserud odlas gräs, spannmål och majs som ska bli foder till mjölkkorna på gården och precis som för resten av länet ser skördarna lovande ut i år.

– Det har överlag gått väldigt bra. I våras kom ju några veckor med torka och då tänkte jag ”Jävlar, det börjar redan!”, men så kom regnet och det blev ett jättebra växtår. Det känns roligt, säger Göte Jakobsson på Guterud och fortsätter:

– Vi har mycket vallskörd (skörd av gräs för foder, reds. anmärkning) och det ser väldigt bra ut vad gäller mängden, men tyvärr inte lika bra näringsmässigt. Vi kommer behöva tillskottsfodra för att proteinmängden ska bli tillräcklig. Det är synd, för vi vill ju köpa så lite som möjligt.

Bygger upp lagret

Förra årets extremtorka tog hårt på de flesta lantbrukare i Sverige. Många tvingades slakta djur på grund av foderbrist. Göte Jakobsson slapp göra det, tack vare att han tidigt köpte upp stora mängder foder för att säkerställa att de skulle klara sig.

– Det gjorde vi med råge. Vi håller faktiskt fortfarande på att ta av förra årets lager, men nu ser det ut som att vi kommer kunna bygga upp det igen, så vi inte behöver köpa mer grovfoder, säger Göte Jakobsson nöjt.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Ohlsson, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund i Värmland, tror att sommarens foderbrist kommer att ge stora problem under vårvintern Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer