Patientsäkerheten hotad

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal i Värmland är så stressade på jobbet så att de inte hinner ta rast eller ens gå på toaletten. Nu varnar vårdförbundet för att värmlänningarna riskerar att få sämre vård.

Ordförande i Vårdförbundet Eva Strand, säger att hon aldrig har varit med om något liknande.

– När man jobbar för långa arbetspass eller mixar personal för mycket, då ökar dödligheten bland patienter. Det är ju inget som man vill höra, men det finns det studier på, säger Eva Strand.

Veronica Nyström arbetar på intensivvårdsavdelningen på centralsjukhuset sedan sex år tillbaka. Där är mer än hälften av jobbet förlagd till obekväm arbetstid, och hon vittnar om en hårt ansträngd arbetssituation.

– Folk får inte tid för återhämtning och många får sömnproblem. Men i slutänden så är det också patientsäkerheten som blir lidande, säger hon.

Enligt Eva Strandh beror den höga arbetsbelastningen på att landstinget har dragit ner på verksamheterna. Nu varnar personalen för att viktig kompetens riskerar att försvinna eftersom vårdpersonalen inte orkar längre.

Nu slår vårdförbundet larm om arbetssituationen för vårdpersonal i Värmland och kräver förändring från landstinget.

I Värmlandsnytts sändning 19:15 bemöter landstingsstyrelsens vice ordförande Jane Larsson (C) kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer