Nya bryggor, soldäck och en bastu har byggts inom strandskyddat område Foto: SVT

Politiker byggde marina trots strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Ronacher (S), kommunpolitiker i Hagfors, kommer polisanmälas för brott mot strandskyddet. Enligt NWT, som var först med att rapportera om detta, har hon byggt en mindre marina på ett skogsbolags marker.

Ronacher och hennes bror har två fastigheter på en udde i sjön Upplunden och där har de nyligen låtit uppföra nya bryggor, ett soldäck och en 18 kvadratmeter stor bastu. Bygget ligger precis utanför fastigheterna, nere vid sjön. Ronacher inte haft vare sig bygglov eller dispens från strandskyddet.

– Jag vet att man inte får ha däck och bryggor på det här sättet. Det är ett fel begånget och vi kommer givetvis att rätta oss efter vad kommunen kommer fram till, säger Ann-Sofie Ronacher till SVT Nyheter Värmland.

Politiker bröt mot strandskyddet

Marken där bygget uppförts ägs dessutom av Bergvik Skog, som inte heller gett tillstånd.

– Det ursprungliga fritidshuset byggdes 1958 och då fanns en muntlig överenskommelse. Jag förstår att den inte är giltig i dag, säger Ann-Sofie Ronacher.

Vill inte utöva påtryckning

Den anmälan som kommit in till kommunen är enligt Ronacher själv formulerad utifrån henne, som politiker.

– Jag kommer att låta min man och min bror hantera ärendet så att det inte kan uppfattas som att jag utövar påtryckning utifrån min roll som politiker, säger hon.

I klippet nedan hör du om tankarna kring uppluckrat strandskydd i Årjäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker bröt mot strandskyddet

Mer i ämnet