Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar regionråden Fredrik Larsson (M) och Marianne Utterdahl (SiV) på hur pengarna används och om det inte vore bättre att lägga dem på att få tillbaka vårdpersonal till sjukhusen i Värmland. Med på pressträffen var även hälso- och sjukvårdschef Lena Gjevert (till höger) och Eva Julin Dombrowe (L), andre vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT

Politikerna om pengarna som läggs på vård i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Gamla överskott från statliga pandemibidrag ska nu användas till att köpa operationer i Norge. Så hoppas Region Värmland korta vårdköerna.

Totalt handlar det om 220 miljoner kronor som budgeterats för återställning efter pandemin.

I klippet svarar regionråden Fredrik Larsson (M) och Marianne Utterdahl (SiV) på hur pengarna används och om det inte vore bättre att lägga dem på att få tillbaka vårdpersonal till sjukhusen i Värmland, där flera har slutat.

Det skandinaviska vårdföretaget Aleris ska utföra operationer åt Region Värmland på sitt sjukhus i Oslo från och med september. Upphandlingen, som löper fram till januari, har landat på sju miljoner kronor och är alltså en del i återställningsbudgeten.

– Det här är pengar som har genererats av de stora överskotten vi haft under de senaste åren på grund av pandemin då vi inte kunnat göra vård själva. Så det här är utöver det vi ändå gör och det vi satsar här hemma och vi skulle inte kunna använda de här pengarna till vår egen drift, säger regionstyrelsens ordförande, Fredrik Larsson (M). 

Till exempel fick Region Värmland 187 miljoner kronor över från de statliga bidragen som varit öronmärkta för covidtestning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer