Ismahan Mustafa har testat på livet som undersköterska med tre dagars prao Foto: SVT

Praoperiod ska locka ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få ungdomar att vilja utbilda sig till undersköterskor. I Filipstad testar man nu en ny metod för att locka unga till yrket, åttondeklassare får vara med och praoa.

På serviceboendet Älvkullen i Filipstad hänger det skratt i luften. Idag är det nämligen gympa på schemat och dagens aktivitet är en favorit för många, ballongpingis som går ut på att slå bort ballongen, med en stav, när den kommer till dig.

Prao som undersköterska

Men det är inte en helt vanlig pingismatchden här gången. Med runt bordet och spelar är fyra tjejer som går årskurs åtta, de praoar som undersköterskor. Under tre dagar får de prova på yrket och följa med till de äldre och göra alla typer av arbetsuppgifter. Tidigare har man inte haft praoelever på besök på det här sättet.

Framtidsyrken få söker

– Det här är första gången vi provar det här så det är en nystart för oss också, men det är lite roligt att se hur de tar det, säger Marie Zügner som är omvårdnadsambassadör i Filipstad och en av de som ansvarar för elevernas praotid.

– Vi har varit ute och pratat vård i klasser på högstadiet förut och alltid varit väl mottagna och fått bra frågor. Intresset finns ju men det är bra att få ut de så här på praktiken, få de att se hur verksamheten fungerar, fortsätter hon.

På försök

Alltihop är en del i ett försök, från Filipstads kommun, att få unga människor att intressera sig för jobbet som undersköterska. Zamzam Abdihakim och Ismahan Mustafa är båda 15 år och har testat på livet som undersköterska med tre dagars prao. De har båda tyckt att det varit roligt men de är inte säkra på att det här är deras framtid.

Kan du tänka dig att jobba med det här?

– Inte just det här, men något som har med vård att göra, säger Zamzam.

Vill ta emot fler

Maria Zügner är glad över testet med att ha elever som praoar. Nu vill hon att fler ska få komma och prova på och intressera sig för yrket.

– Jag hoppas att det leder till att de i nian, när de ska välja gymnasium, tycker att det var jätteroligt. Jag hoppas också att vi kommer få fortsätta det här även med niondeklassarna eftersom de ska välja till gymnasiet sen, säger hon och fortsätter.

– Så det här är ett litet test för att se hur det fungerar den här veckan och sen om vi kanske kan bredda ut programmet till niorna nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet