Det var i närheten av stadsbiblioteket i Karlstad som våldtäkten ska ha skett. Foto: SVT

Provsvar efter våldtäkt klara

Publicerad

Nu har de tekniska bevisen efter den misstänkta våldtäkten i närheten av biblioteket i Karlstad i februari analyserats. Åklagare Pia Hammar har tagit del av resultatet.

Under utredningen efter den misstänkta våldtäkten hölls ett stort antal förhör och andra undersökningar. Nu har resultatet av den tekniska undersökningen kommit från Nationellt forensiskt center och åklagare Pia Hammar har tagit del av provsvaren.

– Det gav varken bu eller bä. Resultatet stöder såväl hans uppgifter som hennes, men inte på något avgörande sätt, säger hon.

Så då är du tillbaka på ruta ett, så att säga?

– Ja, det var ingen hjälp alls.

Oklart om det blir åtal

Nu ska åklagare Pia Hammar bestämma om hon ska väcka åtal eller inte, men när det sker är inte helt klart.

– Jag kommer troligen inte att hinna det nu mitt i semestertiderna, utan det blir antagligen efter sommaren, säger hon.

Det här har hänt:

Det var i februari som en kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av en man på Brogatan vid biblioteket i Karlstad. Enligt polisen uppgav kvinnan att hon blivit uppvaktad av en man inne på en närliggande snabbmatsrestaurang och att mannen efter det ska ha förföljt henne och sedan våldtagit henne. En misstänkt man greps några dagar senare och häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten.

I mars sade åklagare Pia Hammar till SVT Nyheter Värmland att det finns olika uppgifter om vad som inträffat på platsen.

– Den misstänkte hävdar att det inte var någon våldtäkt, medan målsägaren anser att det var det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.