Foto: SVT

Räddningstjänsten polisanmäler banvallsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Karlstad har polisanmält de omfattande bränderna längs banvallen mellan Molkom och Filipstad.

– Vi vill få prövat om det har begåtts ett oaktsamhetsbrott, säger brandingenjör Björn Johansson.

Det var under måndagseftermiddagen som ett stort antal bränder blossade upp längs järnvägsspåret mellan Molkom och Filipstad. Brandorsaken tros vara gnistbildning från ett godståg.

– I samband med brand frågar alltid polisen om det funnits en spridningsrisk. Om det gör så kan det handla om framkallande av fara för annan och det är straffbart, säger brandingenjör Björn Johansson och exemplifierar med att man kan straffas för att ha glömt slå av en spisplatta om det orsakat en brand som riskerar sprida sig.

Återkommande problem

I stort sett varje sommar orsakar gnistbildning från tåg bränder längs järnvägsspåren och nu har Räddningstjänsten i Karlstad fått nog och gjort en polisanmälan för att få utrett om det tågbolag som misstänks ha orsakat bränderna mellan Molkom och Filipstad gjort något brottsligt.

– Det här är oacceptabelt. Vi har höjt nivån för att undvika bränder på så många områden men sådant här passerar utan åtgärder, säger Björn Johansson som är brandingenjör vid Karlstadsregionen räddningstjänst.

En flera kilometer lång sträcka utmed järnvägen brann Foto: Johannes Weckström/SVT

Brutit mot eldningsförbudet?

Det som Räddningstjänsten i Karlstad vill få prövat är om tågbolaget varit oaktsamt i juridisk mening och/eller brutit mot rådande eldningsförbud.

– När det råder eldningsförbud får man inte ha öppen eld ens på en iordningställd grillplats. Hur kan det då vara förenligt med förbudet att åka omkring och formligen spruta eld omkring sig, frågar sig Björn Johansson.

Stort och kostsamt pådrag

Bränderna längs järnvägsspåret mellan Molkom och Filipstad har tagit stora resuser i anspråk. Som mest har närmare 60 personer från flera olika räddningstjänster arbetat med släckning och eftersläckning, flera helikoptrar och brandflyg har kopplats in, hemvärnet har mobiliserats och ett oräkneligt antal frivilliga har bidragit i arbetet.

– Det här kostar inte bara stora pengar utan har också en kraftig påverkan på vår beredskap för andra händelser, säger Björn Johansson.

Ingen kommentar

Green Cargo har pekats ut som det bolag som kan ha orsakat branden.

 – Just nu skrivs det en hel del i media om branden i Värmland, bland annat att tåget som orsakade branden ägs av oss på Green Cargo. I dagsläget kan man inte säkerställa att vårt tåg har orsakat branden, säger Sohana Josefsson, kommunikationsdirektör på Green Cargo.

Vad är din kommentar till polisanmälan?

– Vi har skött det här tåget enligt våra rutiner. Provbromsning har genomförts precis innan tåget avgick, precis enligt rutin, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.