Foto: SVT

Rälsbranden under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna är inne på tredje dygnet och än är inte faran över för att branden ska ny fart.

– Det är lugnt just nu i området runt Asphyttan men vi har folk där hela natten, om än i mindre omfattning än tidigare, säger Mattias Långström, brandinspektör vid Bergslagens räddningstjänst.

Men under dagen har det varit ett stort pådrag med sju styrkor från Räddningstjänsten, två helikoptrar och ett tjugotal personer från hemvärnet arbetade med släckningsarbetet.

– Vi har koll på läget men vi har inte elden under kontroll, säger Mattias Långström, brandinspektör vid Bergslagens räddningstjänst.

– Det var rätt så lugnt i natt, men nu stiger temperaturen och det fläktar. Det blossar upp nya småbränder hela tiden.

Svårtillgängligt område

Terrängen är svårtillgänglig i området runt Asphyttan, och brandmännen har fått bära en hel del av utrustningen där det saknas vägar.

– Det går inte att ta sig fram med brandbilar. Vi har kunnat nyttja järnvägen en del och kört med sexhjuling där, men det är besvärligt att ta sig fram.

Släckningsarbetet är nu inne på tredje dagen, men enligt Mattias Långström är det ännu alldeles för tidigt att blåsa faran över.

– Vi är på tå, det gäller att inte slappna av. Så fort det blossar upp är vi där och släcker.

Samtidigt som räddningstjänsten kämpade med banvallsbränderna så blosssade det upp flera andra bränder i Svartå, Lungsund och på Bofors skjutfällt. Alla av de bränderna var släckta vid 20 tiden på onsdagen.

Branden under kontroll

Under torsdagsmorgonen meddelade Bergslagens räddningtjänst till TT att branden är under kontroll.

– Det brinner inget längre. Nu handlar det om bevakning så att det inte flammar upp, säger Mattias Långström brandinspektör vid Bergslagens räddningstjänst till TT och fortsätter:

– Läget är lugnt, men formellt har vi ännu inte avslutat insatsen, säger Mattias Långström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.