Foto: Rino Rotevatn

Värmland står utan brandflyg

Uppdaterad
Publicerad

När det är som torrast i markerna och brandrisken som störst står Värmland utan eget brandflyg. Orsaken är en överklagad upphandling.

– Det är olyckligt. Det ger oss en försämrad förmåga att upptäcka bränder, säger Leif Gustavsson som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Värmland.

Sedan den 14 maj står Värmland utan brandflyg efter att Värmlands flygklubb förlorat upphandlingen om vem som ska utföra själva brandflygningarna. Värmlands flygklubb överklagade upphandlingen, bland annat med hänvisning till det vinnande bolagets ekonomi eftersom flygklubben menar att företaget är belastat med obetalda skatter.

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

– Vi anser att konkurrenten far med villfarelser och osanningar. För att få det prövat var vi tvungna att överklaga upphandlingen, säger Göran Jansson som är Värmlands flygklubbs brandflygsansvarige.

Brandflyget stoppat

Den juridiska process som sedan följde satte stopp för fortsatt brandflyg i Värmland. Detta trots att Värmlands flygklubb hävdat att de skulle kunna fortsätta flyga tills processen är avgjord.

– I Dalarna har vi en liknande situation där en flygklubb förlorat upphandlingen och överklagat den. De förlorade målet i förvaltningsrätten men länsrätten förlängde deras avtal tills domen vinner laga kraft för att ha ett fungerande brandflyg under tiden, säger Göran Jansson.

Inte prövat rättsligt

Men i Värmland är inte tvisten prövad rättsligt ännu och Länsstyrelsen i Värmland anser inte att det går att förlänga avtalet med Värmlands flygklubb.

– Vår tolkning av deras överklagande är att det inte går att göra så. Det är inte juridiskt möjligt, säger Leif Gustavsson på Länsstyrelsen.

Hur hanterar ni bristen på brandflyg nu då?

– Det normala är att man larmar när man ser något. Det rådande eldningsförbudet gör att allmänheten är på bettet och vid en brand kan räddningstjänsten kalla in helikopter så en del löser vi ändå.

Enligt Förvaltningsrätten kommer dom i målet gällande överklagan om skogsbrandsbevakning med flyg inom en till två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

Mer i ämnet