Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Halvorson, 67, dömdes 2022 för 13 våldtäkter i hans hus i Värmland. Nu misstänks han på nytt för våldtäkt, denna gång på en norsk kvinna. SVT rapporterar från Oslo tingsrätt. Foto: Richard Veldre/SVT

Rättegång mot dömd sugardaddy inleds i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Markus Halvorson, 67, dömdes 2022 för 13 våldtäkter som skedde i hans hus i västra Värmland. Idag ställdes han inför rätta igen misstänkt för en våldtäkt på en kvinna i 20-årsåldern 2019.

– Han nekar till anklagelserna, säger Halvorsons advokat Bjørn Rudjord.

På rättegångens första dag är det en tystlåten ung kvinna som märkbart berörd berättar om händelsen i februari 2019.

Hon och Markus Halvorson fick kontakt via en sugardatingsajt. Hon var i ekonomisk knipa och han presenterade sig som en affärsman som ville betala henne för umgänge när han var i Oslo. De träffades på ett café för att diskutera en uppgörelse.

– Det första som hände var att han tog mig på bröstet. Jag tänkte att jag får väl ”suck it up”, men jag hade klart och tydligt skrivit att det inte var ett sexuellt avtal, berättar kvinnan.

Skrek på hjälp

Senare lovade han att betala henne 3000 kronor för dejten om hon mötte upp honom vid lägenhetshotellet. Han övertalade henne att följa med upp, fick henne att dricka vin och sedan knuffade han ner henne i sängen och drog av kläderna på underkroppen.

– Jag skriker allt jag har, att jag inte vill. Jag skriker på hjälp och sparkar och försöker knuffa bort honom.

Hon lämnade efter någon halvtimme och dagen efter uppsökte hon en våldtäktsklinik.

Nekar till våldtäkt

När Halvorson ger sin berättelse i rätten bekräftar han att de två träffades men säger att mötet på hotellet aldrig var våldsamt.

– Jag utförde oralsex på henne och hon på mig, jag har inte våldtagit någon, säger han.

Åklagaren Erik Førde och målsägandebiträdet Trine Beate Omland lyfte fram domen i Värmlands tingsrätt, där Halvorson dömdes mot sitt nekande för våldtäkt mot en rad kvinnor efter att de varit hemma hos honom i västra Värmland.

När Halvorson själv får reflektera över tidigare våldtäktsdom och dagens våldtäktsåtal summerar han:

– Det är bara dumheter, allt handlar om pengar.

Rättegången pågår tre dagar. Under morgondagen kommer vittne och polis höras.

I SVT Värmlands och SVT Västs granskning Sugardaddyn och hans offer berättade kvinnor om övergrepp och SVT hittade 16 kvinnor som berättade hur de på olika sätt blivit utsatta för Halvorson, kvinnor som inte polisen haft kontakt med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens förundersökning och få en sammanfattning av fallet med sugardaddyn – serievåldtäktsmannen som lockade kvinnor till sitt hem i västra Värmland. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.