Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens förundersökning och få en sammanfattning av fallet med sugardaddyn – serievåldtäktsmannen som lockade kvinnor till sitt hem i västra Värmland. Foto: Polisens förundersökning

Sugardaddyn i Värmland som lurade och våldtog sina offer – fallet på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Han lockade med resor utomlands, ett liv i lyx, skönhetsoperationer och ersättning på 20 000 i månaden. Kvinnorna trodde att de fått kontakt med en framgångsrik advokat på en sugardejting-sajt, men mannen visade sig vara en storbedragare som lurat kvinnor i årtionden. Bakom fasaden gömde sig Markus Halvorson.

Ovan ser du en sammanfattning på 60 sekunder – om rättsfallet med sugardaddyn som lurade och våldtog sina offer.

Markus Halvorson dömdes hösten 2022 av hovrätten för 13 fall av våldtäkt, vilket gör honom till en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. Han greps i augusti 2021, misstänkt för att ha lurat och förgripit sig på en ett stort antal kvinnor.

Sugardaddyn och hans offer

Han tog kontakt på en sugardejting-sajt och i många fall köpte han tågbiljetter till kvinnorna som åkte hem till honom i västra Värmland. Han har erkänt köp av sexuella tjänster och bedrägeri men hela tiden nekat till våldtäkt – något som han håller fast vid även efter domen.

Hovrätten höjde fängelsestraffet

Hovrätten för västra Sverige skärpte i oktober 2022 tingsrättens straff för Markus Halvorson. Sammantaget dömdes han av hovrätten för 13 fall av våldtäkt mot nio kvinnor, köp av sexuell tjänst vid elva tillfällen, två fall av bedrägeri och ett grovt bedrägeri. Något som gör honom till en av de värsta serievåldtäktsmännen i svensk kriminalhistoria.

Han dömdes till fem års fängelse och ska sammantaget betala drygt 1,9 miljoner kronor i skadestånd till kvinnorna. Mannen friades av hovrätten i ett fall av oaktsam våldtäkt och ett fall av våldtäkt.

Markus Halvorson har tidigare dömts till sammanlagt 15 års fängelse för olika fall av bedrägerier och koppleri.

Detta är sugardejting

Sugardejting är en relation som består av ett arrangemang mellan en (ofta) äldre part (sugardaddy eller sugarmama) och en yngre (sugarbaby eller boytoy) som ingår ett avtal om ersättning för en relation. Uppgörelsen sker ofta via särskilda dejtingsidor på nätet och vanligtvis anger man vilken typ av arrangemang man är intresserad av redan i sin profil.

På sajten, som gärningsmannen i SVT:s granskning använt, står: ”SugarDaters är platsen där de vackra och charmanta möter de framgångsrika och generösa för att skapa relationer som är till gagn för båda”. Här finns 6000 registrerade svenska kvinnliga profiler och 900 manliga som söker en sugardaddy.

Polisen har vid upprepade tillfällen varnat för sugardejtning då gränsen mellan vad som är lagligt och inte är hårfin. I den här intervjun berättar Anna Runesson, som jobbar som koordinator mot människohandel och prostitution, om varför hon kallar sugardejtning för ”förtäckt prostitution”.

Källa: Wikipedia, sugardaters.se, polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardaddyn och hans offer

Mer i ämnet