Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur åklagare Barbro Brännlund reagerar när hon får veta att SVT via ett konto på en sugardejting-sajt fått tag på fler kvinnor som säger att de blivit utsatta för sugardaddyn. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Åklagaren om fler kvinnor som utsatts av sugardaddyn i Värmland: ”Hittade inte dem”

Uppdaterad
Publicerad

16 kvinnor berättar för SVT att de också blivit utsatta för övergrepp eller lurade av den nu dömde sugardaddyn. Men till skillnad från offren i domen mot honom har ingen av tjejerna SVT fått tag på haft kontakt med polisen.

– Vi hittade dem inte, säger åklagare Barbro Brännlund som var förundersökningsledare.

Efter att flera anmälningar kom in mot den nu dömde Markus Halvorson under 2020, började utredarna i Värmland titta närmare på fallet. Hans bankkonto visade köp av 137 tågbiljetter och genom SJ kunde man hitta namnen på olika kvinnor som rest hem till sugardaddyn. I hans mobiltelefoner fanns chattkonversationer och uppgifter som ledde till fler kvinnor.

– På något annat sätt kunde vi inte leta efter kvinnorna vad jag vet.

Sugardaddyn och hans offer

Hittade 53 kvinnor

Totalt hittade utredarna namnen på 53 olika kvinnor – 33 av dem var via tågbiljetter. Men vid nästan 90 biljettköp fanns inga uppgifter om resenären sparade. Polis och åklagare tror att det sannolikt finns ett stort mörkertal med kvinnor som kan ha blivit utsatta för sexualbrott av en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

– Vi avgränsade inte fall med våldtäkter, vi försökte få tag på så många vi kunde men en del ville inte bli hittade. Efter hand avgränsade vi när det handlade om bara sexköp, eftersom det inte skulle ge mer i påföljd.

SVT på sugardejting-sidan

När SVT:s reportrar ger sig ut på nätet i sugardaddyns fotspår får vi snabbt napp. Genom att skapa en manlig profil på samma sajt som Markus Halvorson varit aktiv på, och tagit kontakt med tusentals tjejer där via chattfunktionen, får vi tag på flera kvinnor. I meddelandet de får från SVT framgår att vi är journalister som granskar fallet.

Vi hittar 16 kvinnor i städer som Stockholm, Göteborg och Oslo som alla vittnar om liknande upplevelser. De berättar om hur de träffat Markus Halvorson och blivit våldtagna, sexuellt utnyttjade eller lurade på pengar. Ingen av dem har polisanmält.

– Jag ville bara glömma hela saken, jag ville låtsas som det aldrig hänt, säger en kvinna SVT träffar.

Se åklagarens reaktion i klippet när hon hör att vi hittat fler kvinnor som berättar att de blivit utnyttjade av Halvorson.

Detta är sugardejting

Sugardejting är en relation som består av ett arrangemang mellan en (ofta) äldre part (sugardaddy eller sugarmama) och en yngre (sugarbaby eller boytoy) som ingår ett avtal om ersättning för en relation. Uppgörelsen sker ofta via särskilda dejtingsidor på nätet och vanligtvis anger man vilken typ av arrangemang man är intresserad av redan i sin profil.

På sajten, som gärningsmannen i SVT:s granskning använt, står: ”SugarDaters är platsen där de vackra och charmanta möter de framgångsrika och generösa för att skapa relationer som är till gagn för båda”. Här finns 6000 registrerade svenska kvinnliga profiler och 900 manliga som söker en sugardaddy.

Polisen har vid upprepade tillfällen varnat för sugardejtning då gränsen mellan vad som är lagligt och inte är hårfin. I den här intervjun berättar Anna Runesson, som jobbar som koordinator mot människohandel och prostitution, om varför hon kallar sugardejtning för ”förtäckt prostitution”.

Källa: Wikipedia, sugardaters.se, polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardaddyn och hans offer

Mer i ämnet